دیپارتمنت سیستم‌های معلوماتی

الف) معرفی:

 سیستم‌های معلوماتی یکی از بخش‌های کلیدی در ساحۀ کمپیوترساینس به شمار می‌‌رود. ذخیره نمودن، ترتیب نمودن و دوباره استفاده کردن معلومات در تمام عرصه‌های زندگی اعم از تعلیم و تربیه، تحقیق، نوآوری، صحت، تجارت، امنیت و غیره امور فردی و اجتماعی اهمیت به سزا دارد. پلان کردن کارها، تصمیم‌گیری مؤثر، تطبیق پروژه‌ها و تنظیم مشارکت نهاد‌ها همه بستگی به معلومات و تنظیم درست آن دارد. سیستم‌های معلوماتی در تمام موارد فوق، موارد کاربردی دارند به کمک این رشته، افراد مسلکی می‌توانند کارهای مؤثر و مستند را به اساس ارقام و دیتا به انجام برسانند. به کمک سیستم‌های معلوماتی ارقام و دیتا تحلیل شده و با در نظرداشت قواعد معیاری دیتای یاد شده در سیستم‌های کمپیوتری به نام دیتابیس‌ها ذخیره شده می‌تواند. همین دیتای ذخیره شده بخاطر تحقیق، تطبیق، مقایسه، راپور و غیره موارد به کار گرفته می‌شود. بخاطر ایجاد و استفادۀ مؤثر از همچون سیستم‌ها دیپارتمنت، سیستم‌های معلوماتی در چوکات پوهنځی کمپیوترساینس پوهنتون کابل ایجاد گردیده است.            

دیپارتمنت سیستم‌های معلوماتی پوهنتون کابل به خاطر تربیۀ کادر علمی و مسلکی و نیز به خاطر انجام دادن تحقیقات علمی در عرصۀ سیستم‌های معلوماتی به طور اخص در ساحۀ کمپیوترساینس به صورت کلی  فعالیت دارد. این نهاد اکادمیک در حال حاضر (سال 1398 هجری‌شمسی) دارای برنامه‌های معیاری به سویه‌های لیسانس و ماستری می‌باشد. مضامین اختصاصی که در این دیپارتمنت تدریس می‌گردد شامل ساحات ذیل می‌باشد:

  • دیزاین و انکشاف دیتابیس‌ها (بانک‌های معلومات).
  • دیزاین و انکشاف صفحات و سیستم‌های ویب (ویب دیزاین).
  •  برنامه‌نویسی تخنیکی در ساحات نو.
  • برنامه‌نویسی و انکشاف سیستم‌های موبایل.
  • کار در ساحۀ ذخیره و استفاده نمودن دیتا (Data Warehouse & Data Mining).
  • کار با ست‌های دیتای‌زبان‌طبیعی (Natural Language Processing).
  • کار با دیتای فضایی و تطبیق آن در محیط‌های ابری و ویب (Spatial Data Analysis).

ب) اهداف:

 هدف دیپارتمنت سیستم‌های معلوماتی توضیح و رسانیدن مسایل علمی و مهارت‌های تخنیکی به شایقین رشته می‌باشد. دیپارتمنت سیستم‌های معلوماتی یک دیپارتمنت مسلکی تخصصی می‌باشد و سیستم‌های معلوماتی در کمپیوترساینس نیز یکی از بخش‌های اساسی به شمار می‌‌آید. این دیپارتمنت به نصاب درسی یا کریکولم درسی جدید و به روز نیاز دارد. اعضای کادر علمی دیپارتمنت دارای سویه‌های عالی مسلکی، تجارب تحقیق و تدریس می‌باشد و اکثریت مطلق شان دارای اسناد ماستری و داکترا در این رشته اند. یکی از مسؤولیت‌های اعضای کادرعلمی دیپارتمنت سیستم‌های معلوماتی ایجاد و انکشاف کریکولم‌های درسی برای برنامه‌های علمی این دیپارتمنت است.

کریکولم‌های برنامه‌های این دیپارتمنت طبق ضرورت و پلان از قبل تهیه شده، موضوعات مربوط به سیستم‌های معلوماتی با در نظرداشت ضرورت مارکیت کار در آن‌ها گنجانیده شده اند. محصلانی که از برنامه‌های مختلف این دیپارتمنت فارغ می‌شوند طوری تربیه می‌‌شوند که مسایل علمی و مسلکی مربوط ساحۀ سیستم‌های معلوماتی را از ابتدا تا درجه‌های پیشرفته به شمول کارهای عملی فرا می‌‌گیرند. تمامی کورس‌های مسلکی که ارتباط به رشته شان می‌گیرند مسایل عمومی (اساسات)، عناوین پیشرفته و عملی را شامل می‌‌شوند.

۱. دیدگاه:

دیپارتمنت سیستم‌های معلوماتی در روشنایی انکشاف علوم عصری و در همآهنگی با دیپارتمنت‌های دیگر مربوط پوهنځی کمپیوترساینس و نیز با در نظرداشت چارچوب صلاحیت‌های خویش دیدگاه‌های ذیل را مطرح و عملی می‌نماید:

  • ساختن و به دست آوردن شهرت خوب به سویه‌های ملی، منطقوی و بین‌المللی در قبال عرضۀ خدمات اکادمیک با کیفیت، مؤثر و کارا برای محصلان این رشته.
  • تربیه کردن کادرهای مسلکی و اکادمیک به سویه‌های لیسانس، ماستر و داکترا (در آینده) تا در بخش‌های مانند تدریس، تحقیق، انکشاف، کارآفرینی، مدیریت و غیره در جامعه فعال باشند.
  • سهم‌گیری و اشتراک در فعالیت‌های انکشاف تحقیقات و نوآوری در زمینۀ سیستم‌های معلوماتی و همآهنگی با ارگان‌های ذیدخل در موارد یادشده به سطح کشور.
  • ادا کردن نقش مثبت در تحقیقات بین‌المللی و عضویت مجامع تحقیقات تخنیکی در ساحۀ کمپیوترساینس و سیستم‌های معلوماتی به سطوح منطقه و جهان.

۲. مأموریت:

  • تربیه محصلان با معیارهای قبول شدۀ جهانی و در روشنایی با علوم به روز رشتۀسیستم‌های معلوماتی.
  • مهیا ساختن محیط مناسب برای آموختن دانش‌مسلکی برای محصلان این رشته، تا اصول و موارد تخنیکی، تحقیقی، مدیریتی، حل مشکلات، آموزش دوامدار و کارآفرینی را به وجه احسن در آن بیاموزند.
  • تقدم نمودن فارغان مسلکی به جامعه در ساحۀ سیستم‌های معلوماتی با مهارت‌های مطالعه، پیشنهاد، پلان، طرح، ساختن، انکشاف دادن، مدیریت کردن، حفظ و نگهداشت سیستم‌های معلوماتی و نیز پیداکردن راه حل‌های مناسب به مشکلات تخنیکی و زیرساخت‌های تخنیکی، تا کشور را در راستای آبادانی مثمر و مستمر کمک نماید.
  • ارائه کردن نظریه‌های تخنیکی و عملی علوم مربوطه، توسط محصلان و فارغان این رشته در پروژه‌های بزرگ تحقیقاتی کشور.
  • همآهنگی با نهادهای دولتی و سکتور خصوصی در زمینۀ حمایه، ارزیابی و انکشاف برنامه‌های تحصیلی دیپارتمنت تا فعالیت‌های رشته خوبتر شود و نیز فارغان دیپارتمنت سیستم‌های معلوماتی به اساس ضرورت مارکیت کار آموزش ببینند.
  • ایجادنمودن، شریک ساختن و تطبیق کردن علوم سیستم‌های معلوماتی و کمپیوترساینس با دنیا، به خاطر ایجاد یک محیط آرام برای انسان‌ها.
  • آشناساختن محصلان با استفاده کردن از وسایل تخنیکی هم در ساحۀ سخت‌افزار کمپیوتر و هم در ساحۀ نرم‌افزار و برنامه‌های به روز شدۀ سیستم‌های معلوماتی و کمپیوترساینس.
  • و در نهایت، پیشکش نمودن فارغان مجرب برای مارکیت کار افغانستان، در ساحات مورد هدف دیپارتمنت تا اتکا از کارشناسان خارجی به کارشناسان افغان بیشتر شود.

۳. اهداف اساسی:

معلومات مهمترین اصل در تمام مسایل فردی، اجتماعی، تاریخی، تجارتی و غیره امور، می‌باشد فعالیت‌های روزمرۀ ما مستقیماً متأثر از سیستم‌های معلوماتی اند. سیستم‌های معلوماتی می‌توانند به شکل فزیکی، کمپیوتری و یا هم وابسته به سیستم خاص باشند. انترنت آهسته آهسته به یکی از ضروریات روزمرۀ، بشر تبدیل می‌شود. سیستم‌های معلوماتی مستقیماً توسط انترنت از طریق صفحات ویب و دیتابیس‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند. با در نظرداشت این اصل‌ها، به صورت ساده ضرورت مارکیت برای اشخاص مسلکی در این رشته‌ها ارزیابی شده و محسوس می‌باشد. فارغان دیپارتمنت سیستم‌های معلوماتی به حیث اشخاص مسؤول در ساحۀ دیتابیس‌ها، دیزاین صفحات ویب و پروگرام‌سازی در این بخش‌ها به جامعۀ افغانی تقدیم می‌گردند و ضروریات جامعه اعم از مسایل شخصی، دولتی و شرکت‌ها را مرفوع خواهند ساخت. بنأً محتویات و پلان درسی این دیپارتمنت در روشنایی تمام این مسایل و ضرورت جامعه دیزاین گردیده و کوشش صورت گرفته است تا در تفاهم با تکنالوژی جدید عناوین، شامل درس و پروژه‌های عملی گردند.

ج) توأمیت‌ها:

دیپارتمنت سیستم‌های معلوماتی به صورت مستقیم توأمیت‌هایی با ادارات ذیربط ندارد تمام ارتباطات رسمی، تدریسی، تحقیقی و غیره از آدرس پوهنځی کمپیوترساینس و پوهنتون کابل صورت می‌گیرد.

د) لابراتوار و تجهیزات آموزشی

این دیپارتمنت دارای یک لابراتوار مجهز برای عملی ساختن دروس عملی می‌باشد.

اعضای کادر علمی دیپارتمنت سیستم های معلوماتی:

  1. پوهندوی محمدشعیب زرین خیل
  2. پوهنیار عبدالرحمن صافی
  3. پوهنیار ضیاالله مومند
  4. پوهنیار لطف الرحمن حقمل
  5. پوهنیار هدایت الله لودین
  6. پوهنیار مجید ایوبی

هـ) نصاب تحصیلی (مضامین تخصصی)

شماره

نام مضامین

کود نمبر

تعداد کریدت

شماره

نام مضامین

کود نمبر

تعداد کریدت

۱

اساسات دیتابیس

CS331

۴

۱۰

دیتای ساینس

CS531

۴

۲

برنامه‌نویسی دیتای ساینس

CS332

۴

۱۱

نکنالوژی موبایل و پروگرام‌نویسی

CS532

۴

۳

تکنالوژی‌های انترنت و پروگرام‌نویسی ویب

CS432

۴

۱۲

سیستم معلوماتی وب

CS533

۴

۴

سیستم عامل

CS433

۴

۱۳

مدیریت پروسس‌های تجارتی (BPM)

CS534

۳

۵

جستجوی معلومات

CS631

۴

۱۴

انجینری نرم‌افزار

CS535

۴

۶

انکشاف برنامه‌های موبایل

CS632

۴

۱۵

دیتای ویر‌هاوس

CS732

۴

۷

خدمات وب

CS633

۴

۱۶

ادارۀ دیتابیس

CS733

۴

۸

ساختار‌های معلومات اولیه و الگوریتم

CS634

۴

۱۷

امنیت سیستم‌های معلوماتی

CS734

۴

۹

تعامل انسان با کمپیوتر (HCI)

CS635

۴

۱۸

دیتامایننگ

CS832

۴

گالری رسانه

پوهنځی علوم وترنری پوهنتون کابل. جزئیات بیشتر را در گزارش ویدیویی ذیل دنبال کنید.

گزارش ویژه از تاریخچه، دست آوردها و برنامه های آینده پوهنځی فزیک پوهنتون کابل:

گزارش مختصری از فعالیت های انجام شده پوهنتون کابل در ماه اسد.

گفتگوی ویژه با رئیس پوهنځی فارمسی جناب محترم دکتور آقا محمد ژکفر در خصوص دستاوردها و وضعیت عمومی پوهنځی مذکور:

در پوهنتون کابل، امتحانات نهایی محصلین پوهنځی های مختلف سمستر بهاری با شفافیت کامل و در فضایی مناسب ادامه دارد.

مصاحبه ویژه با پوهنمل صفی الله جوهر رئیس پوهنځی زراعت پوهنتون کابل

ورکشاپ سه روزه برای محصلین دیپارتمنت تیاتر پوهنځی هنرهای زیبا توسط استاد (Dr. Edmund Chow) ایدمند چاو مهمان کشور سنگاپور پایان یافت.

سیستم تصفیه آب بعد از ۳۰ سال وقفه دوباره برای آبیاری فضای سبز محیط پوهنتون کابل فعال و مورد استفاده قرار گرفت. گزارش کامل در راپور ویدیویی تهیه شده توسط آمریت نشرات پوهنتون کابل.

یک لابراتوار کامپیوتری مجهز برای دیپارتمنت انگلیسی پوهنځی زبان ها و ادبیات خارجی پوهنتون کابل ساخته شده است که استادان تحقیقات علمی خود را در آن انجام می دهند و دانشجویان نیز در بخش های مختلف از آن استفاده می کنند.

چه باید کرد؟ تحت عنوان (چه باید کرد؟) تمثیل هنری در رابطه با حفاظت از محیط زیست ارائه شد. از سوی محصلین دیپارتمنت تیاتر پوهنځی هنرهای زیبای پوهنتون کابل به راهنمایی استادان تحت عنوان، چه باید کرد؟ تمثیل هنری از آگاهی عمومی در رابطه با حفاظت از محیط زیست

پوهنځی تکنالوژی معلوماتی و مخابراتی پوهنتون کابل که در ساحه مکرویان_یکه توت قرار دارد، شما می‌تواند از فعالیت‌های علمی، اداری و تدریسی شان در این گذارش ويديويی معلومات حاصل نمایید!

کنفرانس تحت عنوان نزول القرآن که توسط اساتید محترم پوهنځی شرعیات ترتیب شده بود در پوهنتون کابل برگزار گردید. جزئیات بیشتر در گزارش ویدیویی!