یافتههای یک تحقیق علمی تحت عنوان “مزایا و نواقص کود جزای افغانستان“ از سوی محققین آن طی یک کنفرانس در پوهنتون کابل ارائه گردید
نتایج یک تحقیق مشترک علمی تحت عنوان مزایا و نواقص کود جزای افغانستان طی یک کنفرانس با حضور دهها اشتراک کننده، صاحبنظرها و استادان بخشهای قضایی و حقوقی از نهادهای گوناگون دولتی و خصوصی در مرکز ملی تحقیقات پالیسی پوهنتون کابل (NCPR) ارائه گردیده و تحت بررسی قرار گرفت.در این کنفرانس که به روز چهارشنبه مؤرخ ۶ جدی سال جاری ازسوی محققین تحقیق هریک پوهنیار نادیه عیان استاد و پوهندوی نورجهان یوسفزی رییس پوهنحی حقوق و علوم سیاسی پوهنتون کابل و همچنان پوهنیار محمد منیر کبیر، پوهنیار عبدالجمیل بصیری و پوهنیار روحالله حکیمی با هدف بررسی مزایا، نواقص، جایگاه، ارزشمندی و نیازمندیهای کود جزای افغانستان ارائه گردید، میان اشتراک کنندگان برنامه مباحث و تبادل نظرهای مفید و رهگشایی نیز صورت گرفت. اشتراک کنندگان این برنامه ضمن تقدیر از زحمات این محققین، به ارزشمندی، ضروری بودن و کارآمد بودن این تحقیق تاکید نمود و تصمیم بر آن شد تا با مشورت و درج نظریات و دیدگاههای معقول و ارزشمند آنها تحقیق مورد نظر تکمیلتر گردیده و غرض مطالعهی علاقمندان موضوع و مقامات ادارات ذیربط به چاپ برسد.
توحید قوانین متعدد در قانون واحد، ایجاد سهولت برای نهادهای عدلی و قضایی، نوآوری ها در بخش احکام و قواعد عمومی، شفاف بودن نسبی مباحث، ساده نویسی، ابهام زدایی، رسمالخط واحد و... از مزیتهای قابل تذکر این قانون؛ و اما در بسا موارد تناقض، ابهام، مسکوت در مقابل بعضی نیازمندیهای عصر حاضر، اشتباهات املایی و ادبی، عدم شفافیت و وضاحت بعضی مسایل جرمی و قضایی در آن و... از نواقص این قانون که متناقض با اصول ادبی “کود” نامگذاری گردیده است از نواقص آن بیان گردید. در ختم این کنفرانس تاکید بر آن شد تا نهادهای ذیدخل در رفع آن، اصلاح و کارآمد سازی بیشتر این قانون اقدام نمایند تا باشد که یکی از مهمترین قوانین افغانستان غنامند شده و از ابهامات و گاهاً تفاسیر نادرست ازسوی قانونگذاران و مجریان آن در امان باشد.
این تحقیق که محفل ارائهی آن ازسوی مرکز ملی تحقیقات پالیسی پوهنتون کابل تدویر یافته بود بزودی از سوی همین مرکز به چاپ رسیده و در محضر مطالعهی علاقمندان موضوع قرار خواهد گرفت.