درباره

پوهنځی فعلی کیمیا در چوکات پوهنځی ساینس پوهنتون کابل درسال 1321 به حیث دیپارتمنت کیمیا تأسیس گردید و به فعالیت شروع نمود. مفکورۀ تأسیس پوهنځی علوم‌طبیعی وقتی به میان آمد که قلت استادان نظربه ازدیاد روز افزون شاگردان در مکاتب متوسطه و لیسه‌ها از یک طرف، و کمبود متخصصان در رشته‌های مختلف علوم‌طبیعی نظر به انکشاف و توسعۀ نسبی صنایع از طرف دیگر، مورد توجه قرارگرفت. بنا برآن، این پوهنځی به منظور رفع نیازمندی‌های متذکره به حیث سومین پوهنځی پوهنتون کابل به نام فاکولتۀ ساینس که بعداً به نام پوهنځی علوم‌ طبیعی مسما گردید؛ تأسیس شد.

محصلان در آن زمان در رشته‌های (کیمیا وبیولوژی) و (ریاضی وفزیک) تحصیل می‌‌کردند. در سال 1348 ساخت اکادمیک پوهنځی تغییرنمود که به اساس آن در نصاب‌تحصیلی آن اصلاحات به وجودآمد و نصاب تحصیلی جنبۀ اختصاصی‌تری به خود گرفت و موجب ایجاد دیپارتمنت‌های جداگانه در رشته‌های فزیک، کیمیا، بیولوژی و ریاضی گردید. قابل یاد آوریست که در سال 1349 در چوکات دیپارتمنت کیمیا، رشته‌های کیمیای‌صنعتی، کیمیا و ریاضی به وجود آمد. متذکر باید شد که در آن زمان دیپارتمنت کیمیا به نام انستیتوت کیمیا معروف بود.

قبل از تأسیس پوهنځی ساینس فعالیت‌های لابراتوار مربوط این دیپارتمنت در مدیریت فواعدعامۀ وقت، اجرا می‌شد. این مدیریت وظیفۀ تحلیل و تجزیۀ موادمعدنی و عمرانی را با استفاده از آلات و تجهیزات آن وقت، توسط متخصصان داخلی و خارجی انجام می‌داد.

پس از به میان آمدن پوهنځی ساینس، دیپارتمنت مذکور با تمام وسایل و تجهیزات آن به این مؤسسۀ جدیدالتأسیس انتقال داده‌شد و در اجرای تطبیقات محصلان مورد استفاده قرارگرفت. فعالیت‌های تطبیقاتی در عمارت دیپارتمنت کیمیا، واقع پل باغ عمومی متمرکز بود. در سال 1323 لابراتوار کیمیای‌تحلیل توصیفی و در سال 1324 لابراتوار تحلیل مقداری، و تهیۀ مواد غیرعضوی و در سال 1340 لابراتوار کیمیای‌فزیکی به آن افزوده شد. از آنجایی‌که عمارت سابقۀ دیپارتمنت کیمیا واقع پل باغ عمومی، گنجایش توسعۀ بیشتری را برای رفع نیازمندی‌های پوهنځی، ناشی از افزایش قابل‌ملاحظه نداشت، پوهنتون طرح و دیزاین یک عمارت‌جدید را در سال 1354 روی دست گرفت و به اعمار آن اقدام نمود. کارهای ساختمانی و منتاژ این عمارت، که دارای لابراتوارهای عصری، تحقیقاتی و تطبیقاتی، صنوف درسی، ادیتوریم، دفاتر و ذخیره‌خانه‌های عصری بود؛ در ختم سال 1361 خاتمه پذیرفت و تعمیر در بهار سال 1362 رسماً افتتاح گردید.

پوهنځی کیمیا به حیث یک پوهنځی مستقل در سال 1393 به اساس پیشنهاد پوهنځی ساینس قبلی و تأیید ریاست انسجام امور اکادمیک و شورای رهبری وزارت تحصیلات عالی نظر به تکمیل شرایط فزیکی و اکادمیک به سطح پوهنځی انکشاف نمود. از تاریخ 10 اسد 1395 به این سو به صفت یک پوهنځی مستقل رسماً به فعالیت آغاز نمود.

فارغان پوهنځی کیمیا توانسته ‌اند تا در مؤسسات ثانوی وزارت معارف و مؤسسات تحصیلات عالی به حیث استاد، ایفای وظیفه نمایند. و از آن نتایج خوبی بدست آمده است. علاوه برآن به حیث متخصصین کیمیا، در تمام مؤسسات تولیدی وطن وظایف محوله را به وجه حسن انجام می‌دهند. همچنان در لابراتوارهای  وزارت معادن و صنایع در تحلیل و تجزیۀ مواد کیمیاوی در وزارت آب و برق در قسمت تجزیۀ آب در وزارت مالیه در بخش لابراتوارهای مربوط گمرکات وسایر مؤسسات تولیدی و تجزیوی، وظایف محوله را با دقت انجام می‌دهند.

گالری رسانه

گزارش ویژه از تاریخچه، دست آوردها و برنامه های آینده پوهنځی فزیک پوهنتون کابل:

گزارش مختصری از فعالیت های انجام شده پوهنتون کابل در ماه اسد.

گفتگوی ویژه با رئیس پوهنځی فارمسی جناب محترم دکتور آقا محمد ژکفر در خصوص دستاوردها و وضعیت عمومی پوهنځی مذکور:

در پوهنتون کابل، امتحانات نهایی محصلین پوهنځی های مختلف سمستر بهاری با شفافیت کامل و در فضایی مناسب ادامه دارد.

مصاحبه ویژه با پوهنمل صفی الله جوهر رئیس پوهنځی زراعت پوهنتون کابل

ورکشاپ سه روزه برای محصلین دیپارتمنت تیاتر پوهنځی هنرهای زیبا توسط استاد (Dr. Edmund Chow) ایدمند چاو مهمان کشور سنگاپور پایان یافت.

سیستم تصفیه آب بعد از ۳۰ سال وقفه دوباره برای آبیاری فضای سبز محیط پوهنتون کابل فعال و مورد استفاده قرار گرفت. گزارش کامل در راپور ویدیویی تهیه شده توسط آمریت نشرات پوهنتون کابل.

یک لابراتوار کامپیوتری مجهز برای دیپارتمنت انگلیسی پوهنځی زبان ها و ادبیات خارجی پوهنتون کابل ساخته شده است که استادان تحقیقات علمی خود را در آن انجام می دهند و دانشجویان نیز در بخش های مختلف از آن استفاده می کنند.

چه باید کرد؟ تحت عنوان (چه باید کرد؟) تمثیل هنری در رابطه با حفاظت از محیط زیست ارائه شد. از سوی محصلین دیپارتمنت تیاتر پوهنځی هنرهای زیبای پوهنتون کابل به راهنمایی استادان تحت عنوان، چه باید کرد؟ تمثیل هنری از آگاهی عمومی در رابطه با حفاظت از محیط زیست

پوهنځی تکنالوژی معلوماتی و مخابراتی پوهنتون کابل که در ساحه مکرویان_یکه توت قرار دارد، شما می‌تواند از فعالیت‌های علمی، اداری و تدریسی شان در این گذارش ويديويی معلومات حاصل نمایید!

کنفرانس تحت عنوان نزول القرآن که توسط اساتید محترم پوهنځی شرعیات ترتیب شده بود در پوهنتون کابل برگزار گردید. جزئیات بیشتر در گزارش ویدیویی!

چند قطعه عکس های زیبا از پوهنتون کابل در موسم بارانی