درباره
پوهنځی علوم اجتماعی به حیث یکی از پوهنځیهای پوهنتون کابل مطابق به ایجابات وقت و زمان نظر به پلان توسعهیی پوهنتون کابل در سال 1359 به وجود آمده است که به اثر آن دیپارتمنتهای تاریخ، ژورنالیزم، فلسفه و علوم اجتماعی را از پیکر پوهنځی ادبیات و علوم بشری وقت جدا گردانید. با دیپارتمنتهای متذکره به فعالیت آغاز نمود، اما دیری نگذشت که دیپارتمنتهای دیگری از رشتههای دیگر در پوهنځی یکی بعد از دیگری تأسیس شد. دیپارتمنت بشرشناسی و باستانشناسی در سال 1360 و دیپارتمنت تاریخ نوین افغانستان( که بعداً به نام دیپارتمنت تاریخ معاصر افغانستان تغییر نام یافت)؛ در سال 1361 در پوهنځی به فعالیت آغاز نمود. پروگرام درسی رشتههای مختلف این پوهنځی شامل مضامین اختصاصی و عمومی پوهنتون مانند تاریخ نوین افغانستان، جامعهشناسی علمی، اقتصاد سیاسی و لسان خارجی بود. پروگرام درسی رشتههای تاریخ و فلسفه بنابر اهداف تعلیمی و تربیتی، ده فیصد مضامین مسلکی تربیتی را نیز در بر میگرفت که توسط استادان پوهنځی تعلیم و تربیه تدریس میشد.
پوهنځی علوم اجتماعی پروگرام شبانه را در سال 1359 دایر و ضمناً اولین برنامه ماستری را در سال 1366 آغاز نمود و چندین دوره از پروگرام ماستری فارغالتحصیلان را به جامعۀ افغانی تقدیم نموده است. ولی متأسفانه به علت جنگهای داخلی بعد از 1371 پروگرام ماستری به سکتگی مواجه شد. البته در سال 1395 دومین برنامۀ ماستری در این پوهنځی تحت عنوان "جندر و مطالعات زنان" دایر گردید که نسبت بازنگری نصاب تحصیلی فعلاً در حالت تعلیق قرار گرفته است.
موزیم آموزشی برای دیپارتمنت بشرشناسی و باستانشناسی در سالهای قبل در پوهنځی موجود بود، اما در جریان جنگها متضرر گردیده است؛ ابزار و وسایل آن از بین رفته بود ولی در جریان سالهای اخیر مجدداً با همکاری پوهنتون فرای آلمان و مرکز دافا فرانسه تا حدودی دوباره تجهیز و برای فعالیت محصلان آماده گردیده است.
در حال حاضر این پوهنځی دارای ۴ دیپارتمنت می باشد:
۱. بشرشناسی و باستانشناسی؛
۲. تاریخ عمومی؛
۳. تاریخ معاصر؛
۴. فلسفه و جامعهشناسی.
از جمله سه دیپارتمنت آن فارغ ده میباشد.
با ایجاد پوهنځی علوم اجتماعی نخبهترین دانشمندان در رشتههای مختلفۀ علوم اجتماعی تقدیم جامعه گردیده است و استادان برجسته همچو پوهاند شهید سید بهاءالدین مجروح، پوهاند محمد حسن کاکر، پوهاند میرحسینشاهخان جوادی، پوهاند سیدسعدالدینهاشمی، وغیره به تدریس دروس علوم اجتماعی در این پوهنځی همت گماشتهاند.
بعد از سال 1381 تلاش صورت گرفت تا ارتباط پوهنځی و دیپارتمنتها با مؤسسات بینالمللی تأمین گردد که در نتیجۀ آن تعدادی از استادان این پوهنځی، از فیلوشیپها و اسکالرشیپها استفاده کردند، چنانچه دو تن از استادان این پوهنځی از دیپارتمنت بشرشناسی و باستانشناسی و فلسفه و جامعهشناسی،غرض ادامۀ تحصیلات ماستری به هند فرستاده شد. تعدادی از استادان و محصلان رشتۀبشرشناسی و باستانشناسی به خاطر ادامۀ تحصیل به کشور فرانسه فرستاده شدند، در سالهای اخیر، تعدادی از استادان این پوهنځی جهت ادامۀ تحصیلات و سیرهای علمی به کشورهای امارات متحدۀ عرب، هندوستان، چین، نیپال، قزاقستان و ایران سفر نمودند. با وصف فعالیتهایی که در پوهنځی علوم اجتماعی صورت گرفته بسنده نمیباشد و تلاشها وجود دارد تا زمینۀ مساعدتها برای انکشاف بعدی پوهنځی در نظر گرفته شود.
در نظر است تا برنامه ماستری تحت عنوان افغانستان شناسی نیز در آینده های نزدیک دایر گردد.