دیپارتمنت مدیریت منابع طبیعی
معرفی:
منابعطبیعیافغانستان، از استفادۀ بیرویه و پالیسی و وضعیت نظارتی که نتیجۀ اقتصاد ضعیف است؛ از مدیریت ضعیف و ناسازگارزمین و تهدیدات امنیتی متأثر گردیدهاست. تخمیناً در حدود ۷۰-۸۰ فیصد افغانها برای امرار حیات روزمره، بالای منابع طبیعی، از طریق زراعت، مالداری، و معدنکاری اتکاء مینمایند. افغانستان با مشکلات زیادی مدیریتمنابعطبیعی روبرو است که از جمله، قطع جنگلات، صحراییشدن، از بین رفتن تنوع حیات و زیستگاههای آن، آلودگی، حوادثطبیعی، شورشدن خاک از آبیاری، و تأثیرات سوء جنگها را نام برده میتوانیم. از لحاظ جغرافیای تمام این مشکلات، بنابر محاطبودن افغانستان به خشکه، میباشد. مدیریت منابعطبیعی برای مهیاساختن یک اقتصاد قوی، انکشافاجتماعی، و به میانآمدن صلح، حکومتداریخوب، و شفافیت، نقش عمده و همهجانبه را بازی مینماید. بدون درنظرداشت معیشتپایدار از سیستمهایطبیعی، خانوادهها و جوامع به طرف آسیبپذیری قوی سوق دادهشده اند، که در این نوعحالات سوابقجرمی نیز ازدیاد یافته است.
مدیریت و حفاظت منابعطبیعی، در نقطۀ مرکزی، جایی که مردم، ایکوسیستم طبیعی و مناظرطبیعی اتصال مییابد؛ قرار دارد. در افغانستان این همه باید شامل شناخت وابستگی جوامع و خانودههایی که برای امرار حیات، صحت و تکثیر شان میگردد، شود.
انکشاف جاری صنعت در افغانستان از قبیل: زراعت، مالداری، معدن کاری، جنگل کاری، انرژی، و توریزم، برای کسانی نیازدارد، که به حیث ناظر، پالیسیسازان و مدیرانمنابعطبیعی، ایکوسیستمها و مناظرطبیعیافغانستان کارکنند. دیپارتمنت مدیریتمنابعطبیعی یک روش همهجانبۀ مدیریتمنابعطبیعی را ترویج میدهد که بالای پایداری تمرکز مینماید. تمامی کسانذینفع را در سراسر برنامهریزی مدیریتمنابعطبیعی متصل میسازد. دیپارتمنت مدیریتمنابعطبیعی بالای فهم و دانشتخنیکی ایکالوژی و منابع ساینسی تمرکز مینماید. به طور خاص آن، بالای ظرفیت آنجمله از منابع که انکشاف و زندگی انسانها را دوام میبخشد. هدف لیسانس مدیریتمنابعطبیعی، تولید آنعده از فارغان است که توانایی مدیریتمنابعطبیعیافغانستان را به طور سیستماتیک داشتهباشد. این مدیریت شامل جنبههایمتعدد استعمالمنابعطبیعی (بیوفزیکی، اجتماعی-سیاسی، و اقتصادی)، برآوردهساختن اهدافتولید و اهداف دیگر مصرفکنندگانمستقیم (مصؤونیتغذایی، سودآوری، ریسکپذیری)، و همچنان به حیث اهداف جامعه گستردهتر (کاهشفقر، رفاه نسلآینده، حفاظت محیطزیست) میشود . علاوه بر آن، درک کردن خطراتجهانی، از قبیل تغییر اقلیم که میتواند، موجودیت و گسترش منابعطبیعی را متاثر سازد، نیز مهم شمرده میشود.
دیپارتمنت مدیریت منابع طبیعی تحصیلات و آموزش های مسلکی با کیفیت و خدمات تحقیق عالی را با اصل کثرت رشته در زمینۀ مدیریت منابع طبیعی و انکشاف پایدار جهت تدوام و محیط سالم برای محصلین ارایه میکند.
ایجاد و انتقال دانش از طریق آموزش و انجام تحقیقات در مدیریت منابع طبیعی.
دیپارتمنت مدیریتمنابعطبیعی، دیپلوم تمرکز به محصل و سازندۀ مسلک را پیشنهاد مینماید که تیوری و عمل رادر تعادل قرار میدهد. هدف این دیپلوم این است که محصلان دارای درک وسیع از ابعاداجتماعی، سیاسی، اقتصادی، و ایکالوژیکی چالشها و مشکلات منابع طبیعی گردند. این نیاز به سواد و درکاساسی، در بخش علوم طبیعی و قابلیت فیصله کردن به اساس مدیریت و پالیسی، در رشتۀ تخصصی منابع طبیعی را دارد. با تکمیل نمودن این برنامه، محصلان قادر به انجام کارهای ذیل خواهند بود:
- ایجاد، همکاری، و درک فیصلههای مدیریت و طرحریزی در مورد منابعطبیعی که اطلاعات مربوط به حالت ایکالوژیکی، فزیکی، اقتصادی و اجتماعی را مدغم و مشترکین مختلف را یکجا میسازد.
- فعالیت به طور مستقل و یا هم به حیث عضو یک تیم، در تکمیل نمودن به موقع کار پروژۀ مدیریت منابعطبیعی.
- نشان دادن مهارتهای رهبری، و مسلکی، در نگرش و کارکرد.
- به دست آوردن و تجزیۀ ارقام ابعاد ایکالوژیکی، اجتماعی، و اقتصادی یا سیاسی منابعطبیعی، همرای مهارتهای مرکزی در تکنالوژی کمپیوتر و سیستممعلوماتیجغرافیایی.
- تسلط به زبان ملی و انگلیسی، در تکلم و نوشتار به گونۀ مسلکی، جهت تکلم و برقراری ارتباط، با یک گروپ مشخص و مردم عام کشور.
- اعمال مفاهیمتعلیمی، تیوری و تحقیقیجدید، برای رفع چالشهای مدیریتعملی بالای محصلانی که یک منبعطبیعیمشخص را تحت تمرکز قرار میدهند.