سمینار علمی «بند کمال خان و بررسی رشد زراعتی، توسعه اقتصادی و مسایل حقوقی-سیاسی آن» ازسوی رهبری پوهنتون کابل و وزارت تحصیلات عالی تدویر یافت
سمینار علمی بند کمال خان و بررسی رشد زراعتی، توسعه اقتصادی و مسایل حقوقی- سیاسی آن به ابتکار رهبری و استادان پوهنتون کابل در حالیکه وزیر تحصیلات عالی، معین امور علمی وزارت و همچنان مسئولان و تعدادی از محصلان پوهنتون های دولتی و خصوصی کشور نیز به صورت حضوری و آنلاین شرکت داشتند در سه بخش سخنرانیهای علمی، ارایه کنفرانسهای علمی و تحقیقی مرتبط با موضوع و رونمایی دو کتاب با موضوعات بررسی مسایل آب به روز چهارشنبه مؤرخ ۲۰ حوت سال جاری در تالار جلسات وزارت تحصیلات عالی تدویر یافت.
پوهاند دکتور محمد عثمان بابری رییس پوهنتون کابل طی سخنانی در افتتاح این سمینار آب را یک منبع مهم حیاتی برای بشریت و طبیعت دانسته گفت: مدیریت آب به ویژه تاسیس بند کمال خان بالای اقلیم، اقتصاد، زراعت و زندگی اجتماعی تأثیر مهم و حیاتی دارد. پوهاند بابری از رییس جمهوری کشور بابت توجهات جدی شان به منابع آبی کشور و هدایات شان مبنی بر انجام تحقیقات علمی در پوهنتونها تشکر نموده نقش پوهنتونها را در انجام تحقیقات علمی مرتبط مهم و پوهنتون کابل را متعهد به انجام تحقیقات بیشتر علمی در این مورد دانست.
دکتور عباس بصیر وزیر تحصیلات عالی با صحبت در این ضمن تشکر از ابتکار پوهنتون کابل بخاطر انجام تحقیقات علمی و برگزاری این سمینار، اظهار امیدواری نمود که همزمان با افتتاح و اهمیت یافتن موضوع بند کمال خان، فرصت تحقیقاتی جهت بررسی میکانیزم مدیریتی و برخوردهای منطقوی و بینالمللی آن نیز فراهم گردد. دکتور بصیر گفت درحالیکه حدود ۸۰٪ وابستگی اقتصادی کشور به منابع زراعتی و آب است و با این وجود از یکسو بر اساس پیشبینیها تا سال ۲۰۲۶ نیاز به آب ۶ برابر میشود و از سوی دیگر آب و منابع آبی هرساله کاهش پیدا میکند، مسأله آب یکی از مسایل بحث برانگیز و جدی در سیاستگذاریهای امروزی دانسته شده و نیاز است در این قسمت تحقیقات و مطالعات اساسی صورت گرفته و از سوی رهبری دولت نیز توجهات اساسی و هدفمند بیشتر صورت گیرد. دکتور بصیر علاوه نمود که خوشبختانه وزارت تحصیلات عالی کشور اکنون رویکرد پژوهش محور را روی دست گرفته است که برگزاری این سمینار علمی به ابتکار پوهنتون کابل گامهای اولیه و نشان دهندهی این موضوع میباشد.
پوهنمل عبدالتواب بالاکرزی معین امور علمی وزارت تحصیلات عالی نیز طی سخنانی در این سمینار بحث مدیریت را یکی از مباحث مهم در سطح جهان دانسته گفت: حکومتها به هر میزان که با مسایل و مباحث آب نزدیک و در تعامل باشند به همان میزان آب مدیریت شده و از آن طریق فقر اقتصادی نیز کاهش خواهد یافت. آقای بالاکرزی تحقیقات هدفمند و آگاهی بخش را یکی از نقشهای اساسی پوهنتونهای کشور دانسته و نقش این نهادها را در آگاهی دهی جهت صرفه جویی و استفاده مفید ارزنده تلقی نمود.
در قسمت دیگر این برنامه چهار سمینار با موضوعات: «بند کمال خان ضرورتی برای اجرایی شدن معاده ۱۳۵۱ راجع به آب هلمند و دومی معاهده آب هلمند از امضاء تا اجرا؛ چالشها و راهکارها» انجام شده ازسوی پوهندوی نجیب آقا فهیم استاد پوهنتون کابل، «ارزیابی منابع آبی حوزه هلمند و نقش بند کمال خان» تحقیق پوهاند محمد نعیم اقرار و همچنان «د افغانستان په اوبو د اقلیمی بدلونه اغیزی» تحقیق انجام یافته از سوی پوهاند عبدالغیاث صافی رییس پوهنحی زمینشناسی پوهنتون کابل برای شرکت کنندگان ارایه گردیده و پس از آن دو کتاب با عناوین «پلانگذاری و دیزاین بندها» و «منابع، سیاست و ساختار نهادهای آبی افغانستان» اثرهای هریک پوهنوال دکتور عبدالقیوم کریم و پوهاند محمد نعیم اقرار نیز رونمایی گردید.
قرار است کنفرانسهای دیگری نیز همزمان با افتتاح بند کمال خان در رابطه با منابع آبی و اهمیت تأسیس بند کمال خان از سوی پوهنتون کابل در جریان روزهای آینده برگزار گردد.