دیپارتمنت مایکرو بیولوژی
الف) معرفی:
دیپارتمنت مایکروبیولوژی که دارای یک شعبه تحت نام پرازیتولوژی-مایکولوژی نیز میباشد، یکی از جمله شش دیپارتمنت عمدۀ پوهنځی فارمسی میباشد که مسؤولیت تدریس مضامین باکتریولوژی، پرازیتولوژی، ویرولوژی، ایمیونولوژی، مایکروبیولوژی کلینیکی و مایکولوژی را به صورت تیوری و نظری به دوش دارد. تدریس مضامین فوقالذکر محصلان را در آشنایی با عوامل انتانی، تشخیص،تداوی و وقایۀ امراض ناشی از آنها کمک مینماید، تا محصلان بعد از فراغت، خدمات بهتری را در شفاخانهها و لابرتوارهای مؤسسات دولتی و غیردولتی انجام دهند. این دیپارتمنت با داشتن شش عضو کادرعلمی و یکتن تکنیشن لابرتوار همواره سعی مینماید تا به منظور تربیۀ کادر متخصص از روشهاینوین تدریس و انجام کارهای عملی به روز استفاده نماید و با انجام تحقیقات به سطح ملی و بینالمللی ظرفیتهای علمی خویش را نیز افزایش دهد. دیپارتمنت مایکروبیولوژی بر علاوۀ تربیۀ کادر متخصص به جامعه، مسؤولیت اجرایی آزمایشهای معقمیت محصولات فارمسیوتیکی ارسال شده توسط ریاست تنظیم امور دوایی و محصولات صحی را نیز به عهده دارد.
ب) اهداف آموزشی:
- دیدگاه:
دیپارتمنت مایکروبیولوژی پوهنځی فارمسی یک مرکز عالی برای آموزش داکتران فارمسی، داکتران بیولوژی کلینیکی و مرکز اکادمیک تحقیقات علمی در عرصۀ طبی و فارمسی میباشد.
- مأموریت:
این دیپارتمنت برای آموزش داکتران فارمسی در رشتههای فارمسی و بیولوژی کلینیکی تلاش مینماید تا دانش و مهارتی را که در بخش میکروبیولوژی برای آنها نیاز است؛ به بهترین وجه فراهم نماید. در این دیپارتمنت تحقیقات علمی انجام و حمایت میگردد و در راستای ارتقای ظرفیت نیروی انسانی دیپارتمنت نیز تلاش میگردد. اعضای کادر علمی و همکاران تخنیکی دیپارتمنت برنامههای علمی و آموزشی را به بهترین وجه برای شاگردان دورۀ Pharm D فراهم میکنند، تا دانش تئوری و مهارتهای عملی را در بخشهای مربوط به میکروبیولوژی، پرازیتولوژی، مایکولوژی، ویرولوژی و ایمونولوژی را به محصلان بیاموزند. در این دیپارتمنت به محصلان رشتههای فارمسی (فارمسی صنعتی و شفاخانه) و بیولوژی کلینیکی در مورد طرق تداوی و وقایۀ انتانات، کنترول محصولات فارمسیوتیکی از نظر موجودیت میکروب و انجام آزمایشهای تشخیصیه انتانات مختلفه، آموزش داده میشود.
3. اهداف اساسی:
- آموزش و تقویه مهارتهای محصلان پیرامون معرفی میکروارگانیزمهای پتوجن و فلور نارمل.
- تدریس روشهای نوین تشخیصیۀ میکروارگانیزمها به صورت تیوریکی و عملی.
- آموزش و تقویۀ مهارتهای محصلان پیرامون ترویج روشهای وقایه از امراض انتانی.
- ترویج فرهنگ تحقیق میان محصلان و تشویق آنها به منظور پیگیری این فرهنگ.
- آموزش محصلان در عرصۀ استفادۀ معقول ادویه و پیامدهای ناگوار ناشی از آن، همچون افزایش مقاومتهای میکروبی و بروز مقاومتهای جدید.
- اشتراک مؤثر در توزیع و تجویز معقول انتی بیوتیکها.
- سهم فعال در تشخیص و وقایۀ امراض انتانی در مراکز صحی کشور.
- سهم فعال در اجرای تحقیقات علمی در عرصۀ مایکروبیولوژی.
- سهم فعال در تطبیق واکسینها.
- ارتباط مؤثر با تیم صحی جهت تشخیص، تداوی، و وقایۀ امراض انتانی.
- سهم فعال در انجام آزمایشهای معقمیت محصولات صحی.
ج) توأمیتها:
توأمیت مستقل ندارد.
د) لابراتوار و تجهیزات آموزشی:
لابراتوار مایکروبیولوژی این پوهنځی از بدو تأسیس پوهنځی ظرفیت اجرای کارهای عملی برای محصلان را در بخشهای پرازیتولوژی، باکتریولوژی، مایکولوژی، ویرولوژی، ایمیونولوژی و مایکروبیولوژی کلینیکی دارا میباشد. این لابراتوار با داشتن وسایل مدرن همچون الیزا، سپکتروفوتومتر، اوساط کشت مختلفه به منظور کشت ارگانیزمهای مختلف، ریجنتهای تشخیصیه انتانات معمول، میکروسکوپهای کمرهدار متصل شونده با کمپوتر و غیره دستگاههای که در اجرای آزمایشهای تشخیصیه استفاده میگردد، دارای تواناییهای ذیل میباشد:
- انجام کارهای عملی برای محصلان در بخشهای پرازیتولوژی، باکتریولوژی، مایکولوژی، ویرولوژی، ایمیونولوژی و مایکروبیولوژی کلینیکی.
- کنترول بیولوژیک (آزمایشهای معقمیت) مواد و سامانآلات فارمسیوتیکی ارسالی ریاست محترم ادارۀ تنظیمی.
- اجرای آزمایشهای معقمیت محلولات زرقی و سایر اشکال داویی معقم.
- ظرفیت اجرای تحقیقات علمی در عرصۀ مایکروبیولوژی، ادویۀ ضد میکروبی (مؤثریت ادویه) و مقاومت میکروبی.