دیپارتمنت خاک‌شناسی و آبیاری

الف) معرفی:

این دیپارتمنت در سال 1345 بنام خاک­شناسی و آبیاری در چهارچوب شعبه علوم نباتی پوهنځی تأسیس گردید و در سال 1359 به‌حیث شعبه خاک­شناسی و آبیاری تغییر نام نمود. دیپارتمنت خاک­شناسی و آبیاری بعد از سال ۱۳۷۳ نسبت عدم موجودیت کادر علمی کافی با دیپارتمنت اگرانومی مدغم گردید. این دیپارتمنت دوباره در سال ۱۳۹۲ به حیث یک دیپارتمنت مستقل در تشکیل پوهنځی زراعت به فعالیت آغاز نمود. هدف عمده و اساسی این دیپارتمنت تعلیم و تربیه جوانان به‌صورت نظری و عملی در ساحات مختلف خاک­شناسی و آبیاری میباشد، طوری‌که فارغان این دیپارتمنت مهارت مدیریت و دانش بهبود خواص فزیکی، کیمیاوی و بیولوژیکی خاک‌های زراعتی را پیدا کنند. برعلاوه، فارغان این دیپارتمنت در مورد استفاده مؤثر از آب آبیاری و کیفیت آن کسب معلومات نموده و مدیریت چنین منابع را عهده‌دار گردند. استفاده مناسب از تکنالوژی معاصر در همه بخش‌های خاک­شناسی و آبیاری، برای تولید بیشتر و بهتر در اولویت این دیپارتمنت قرار دارد. از نقشه برداری خاک­ها، معرفی سیستم‌های جدید آبیاری، روش‌های جدید  و اقتصادی کود دهی، کاهش اثرات منفی تغییر اقلیم بالای تولیدات زراعتی با استفاده از بلند بردن سطح کاربن عضوی و خواص بیولوژی خاک‌های زراعتی می‌توان به‌عنوان مثال نام برد.

ب) اهداف:

1. دیدگاه:

دیپارتمنت خاک‌شناسی و آبیاری مصمم است به‌عنوان یک نهاد اکادمیک از طریق تدریس، تحقیق و سایر خدمات مرتبط به رشته، در انکشاف دانش مسلکی در سطح ملی و منطقوی سهم داشته باشد.

2. مأموریت:

دیپارتمنت خاک‌شناسی در حال حاضر مصروف تربیه  کادر‌های جوان و مسلکی در بخش‌های خاک‌شناسی و آبیاری از طریق تدریس و تحقیق بوده است و از این طریق در رشد و توسعه زراعت افغانستان مصدر خدمت می‌شود.

3. اهداف اساسی

  • هدف خاص دیپارتمنت خاک­شناسی و آبیاری عبارت از تدریس مضامین خاک‌شناسی و آبیاری برای محصلین دوره لیسانس می‌باشد تا محصلین به سطح ملی و بین‌المللی در مسلک خاک‌شناسی و آبیاری آماده گردیده و مصدر خدمات به مردم گردند؛

  • به‌صورت یک هدف عام‌تر، استفاده از انکشافات و اختراعات علمی و نظریات جدید برای بهبود کیفیت محیط زیست و انکشاف قابلیت دوام سیستم‌های زراعتی؛

  • ارائه خدمات برای مردم با استفاده از تکنالوژی تولید محصولات زراعتی و آموزش‌دهی تولید کننده‌گان، مستهلکین،  پالیسی‌سازان و حفاظت‌کننده‌گان طبیعت به کمک دانش مسلکی مناسب و دقیق به لسان‌های ملی و بین‌المللی.

ج) لابراتوار و تجهیزات:

دیپارتمنت دارای لابراتوار مستقل بوده است که نسبتاً با وسایل ابتدایی مورد نیاز مجهز می‌‌باشد. وسایل متذکره جهت پیش‌برد تحقیقات برای محصلان مورد استفاده قرار می‌گیرد.

s41

شکل12: جریان تشخیص هورایزون­ها و نمونه‌گیری از خاک.

ss25s

شکل13: جریان کار عملی در لابراتوار دیپارتمنت خاک‌شناسی و آبیاری.

 

جدول7: شهرت اعضای کادری دیپارتمنت خاک‌شناسی و آبیاری.

aa14d

 

د) نصاب تحصیلی (مضامین تخصصی) دیپارتمنت خاک‌شناسی و آبیاری

sccs

گالری رسانه

مولوی عبدالسلام حنفی صاحب معاون اداری ریاست الوزرای ا.ا.ا:

سخنرانی معاون سیاسی ریاست الوزرا محترم مولوی صاحب عبدالکبیر در مراسم جشن فراغت محصلین پوهنتون کابل:

از ۲۲ پوهنځی پوهنتون کابل ۲۳۰۸ تن محصلین به سطح لیسانس فارغ شدند جزیات بیشتر در راپور ویدیویی ذیل تماشا نمایید.

راپور ویدیویی از فعالیت ها و دستاوردهای پوهنځی کیمیا پوهنتون کابل در اینجا قابل مشاهده است.

پوهنځی علوم وترنری پوهنتون کابل. جزئیات بیشتر را در گزارش ویدیویی ذیل دنبال کنید.

گزارش ویژه از تاریخچه، دست آوردها و برنامه های آینده پوهنځی فزیک پوهنتون کابل:

گزارش مختصری از فعالیت های انجام شده پوهنتون کابل در ماه اسد.

گفتگوی ویژه با رئیس پوهنځی فارمسی جناب محترم دکتور آقا محمد ژکفر در خصوص دستاوردها و وضعیت عمومی پوهنځی مذکور:

در پوهنتون کابل، امتحانات نهایی محصلین پوهنځی های مختلف سمستر بهاری با شفافیت کامل و در فضایی مناسب ادامه دارد.

مصاحبه ویژه با پوهنمل صفی الله جوهر رئیس پوهنځی زراعت پوهنتون کابل

ورکشاپ سه روزه برای محصلین دیپارتمنت تیاتر پوهنځی هنرهای زیبا توسط استاد (Dr. Edmund Chow) ایدمند چاو مهمان کشور سنگاپور پایان یافت.

سیستم تصفیه آب بعد از ۳۰ سال وقفه دوباره برای آبیاری فضای سبز محیط پوهنتون کابل فعال و مورد استفاده قرار گرفت. گزارش کامل در راپور ویدیویی تهیه شده توسط آمریت نشرات پوهنتون کابل.