دیپارتمنت خاکشناسی و آبیاری
این دیپارتمنت در سال 1345 بنام خاکشناسی و آبیاری در چهارچوب شعبه علوم نباتی پوهنځی تأسیس گردید و در سال 1359 بهحیث شعبه خاکشناسی و آبیاری تغییر نام نمود. دیپارتمنت خاکشناسی و آبیاری بعد از سال ۱۳۷۳ نسبت عدم موجودیت کادر علمی کافی با دیپارتمنت اگرانومی مدغم گردید. این دیپارتمنت دوباره در سال ۱۳۹۲ به حیث یک دیپارتمنت مستقل در تشکیل پوهنځی زراعت به فعالیت آغاز نمود. هدف عمده و اساسی این دیپارتمنت تعلیم و تربیه جوانان بهصورت نظری و عملی در ساحات مختلف خاکشناسی و آبیاری میباشد، طوریکه فارغان این دیپارتمنت مهارت مدیریت و دانش بهبود خواص فزیکی، کیمیاوی و بیولوژیکی خاکهای زراعتی را پیدا کنند. برعلاوه، فارغان این دیپارتمنت در مورد استفاده مؤثر از آب آبیاری و کیفیت آن کسب معلومات نموده و مدیریت چنین منابع را عهدهدار گردند. استفاده مناسب از تکنالوژی معاصر در همه بخشهای خاکشناسی و آبیاری، برای تولید بیشتر و بهتر در اولویت این دیپارتمنت قرار دارد. از نقشه برداری خاکها، معرفی سیستمهای جدید آبیاری، روشهای جدید و اقتصادی کود دهی، کاهش اثرات منفی تغییر اقلیم بالای تولیدات زراعتی با استفاده از بلند بردن سطح کاربن عضوی و خواص بیولوژی خاکهای زراعتی میتوان بهعنوان مثال نام برد.
دیپارتمنت خاکشناسی و آبیاری مصمم است بهعنوان یک نهاد اکادمیک از طریق تدریس، تحقیق و سایر خدمات مرتبط به رشته، در انکشاف دانش مسلکی در سطح ملی و منطقوی سهم داشته باشد.
دیپارتمنت خاکشناسی در حال حاضر مصروف تربیه کادرهای جوان و مسلکی در بخشهای خاکشناسی و آبیاری از طریق تدریس و تحقیق بوده است و از این طریق در رشد و توسعه زراعت افغانستان مصدر خدمت میشود.
3. اهداف اساسی
-
هدف خاص دیپارتمنت خاکشناسی و آبیاری عبارت از تدریس مضامین خاکشناسی و آبیاری برای محصلین دوره لیسانس میباشد تا محصلین به سطح ملی و بینالمللی در مسلک خاکشناسی و آبیاری آماده گردیده و مصدر خدمات به مردم گردند؛
-
بهصورت یک هدف عامتر، استفاده از انکشافات و اختراعات علمی و نظریات جدید برای بهبود کیفیت محیط زیست و انکشاف قابلیت دوام سیستمهای زراعتی؛
-
ارائه خدمات برای مردم با استفاده از تکنالوژی تولید محصولات زراعتی و آموزشدهی تولید کنندهگان، مستهلکین، پالیسیسازان و حفاظتکنندهگان طبیعت به کمک دانش مسلکی مناسب و دقیق به لسانهای ملی و بینالمللی.
دیپارتمنت دارای لابراتوار مستقل بوده است که نسبتاً با وسایل ابتدایی مورد نیاز مجهز میباشد. وسایل متذکره جهت پیشبرد تحقیقات برای محصلان مورد استفاده قرار میگیرد.
شکل12: جریان تشخیص هورایزونها و نمونهگیری از خاک.
شکل13: جریان کار عملی در لابراتوار دیپارتمنت خاکشناسی و آبیاری.
جدول7: شهرت اعضای کادری دیپارتمنت خاکشناسی و آبیاری.
د) نصاب تحصیلی (مضامین تخصصی) دیپارتمنت خاکشناسی و آبیاری