درباره

 

اقتصا

 

مفکوره تأسیس یک مؤسسۀ تعلیمات عالی اقتصادی به منظور تربیۀ پرسونل مسلکی و اختصاصی در رشته‌های مختلف اقتصادی بعد از پذیرش و طرح سیستم پلان‌گذاری پنج‌سالۀ انکشاف اقتصادی و اجتماعی در کشور به میان آمد. به همین منظور کمیتۀ اختصاصی مرکب از یک تعداد استادان و متخصصان از طرف وزارت معارف وقت به خاطر تثبیت نیازمندی و امکانات تأسیس چنین یک مؤسسه تشکیل یافت و نظر کمیتۀ متذکره بعد از تأیید شورای عالی پوهنتون به مقامات ذیصلاح پیشنهاد گردید که به تأسی از آن تأسیس یک مؤسسۀ تعلیمات عالی اقتصادی به نام انستیتوت اقتصاد با صدور فرمانی در سال 1336/ 1957 میلادی منظور شد. در همان سال صرف یک صنف سوم 20 نفری تشکیل شد. نخستین هیأت تدریسی مؤسسه در سال تأسیس چهار استاد بود در حالی‌که در تشکیل مؤسسه 8 استاد، 8 مدرس و 8 اسیستانت بود. همان وقت پوهنتون کابل به منظور طرح و توسعۀ پروگرام درسی، یک دانشمند اتریشی به نام پروفیسور فونمن را به حیث مشاور استخدام نمود. قابل ذکر است که انستیتوت متذکره بعد از یک‌سال نام پوهنځی را در ردیف سایر پوهنځی‌های پوهنتون به خود گرفت و بالاثر تجویز لازم استادان در رابطه با توسعهٔ امور علمی پوهنځی در سال 1337 محصلان از صنف اول جذب شدند. در همان سال تعداد محصلان به 90 نفر می‌رسید. قابل یادآوری است که پوهنځی اقتصاد تا سال 1340پروگرام درسی مشترک با پوهنځی حقوق داشت، از شروع سال تعلیمی 1340 دو صنف اول ودوم خود را از پوهنځی حقوق مجزا و پروگرام مستقل را تطبیق نمود.

پوهنځی اقتصاد درسال 1341 قرار داد توأمیت را با پوهنځی اقتصاد پوهنتون کلن آلمان امضا نمود. درسال 1345 پوهنځی‌های اقتصاد پوهنتون‌های بوخوم و بن آلمان نیز دراین توأمیت شامل شدند. باید یادآور شد که در سال 1339 مجلۀ وزین و سه‌ماهۀ اقتصادی «څېړنې» به حیث ارگان نشراتی پوهنځی برای نخستین‌بار به نشر رسید. پوهنځی از بدو تأسیس تا اکنون سهم بزرگی در تربیۀ کادرهای مسلکی و متخصص در رشته‌های مختلف اقتصاد ایفا نموده و طی پروگرام درسی چهارساله به تعداد بیش از ده هزار فارغ‌التحصیل به جامعه تقدیم نموده است.

پوهنځی اقتصاد در حال حاضر پنج دیپارتمنت در بخش روزانه و سه دیپارتمنت در بخش شبانه در مقطع لیسانس و دو برنامه در مقطع ماستری کادرهای علمی را در حوزۀ اقتصاد و مدیریت تربیۀ و به جامعه تقدیم می‌نماید.

گالری رسانه

راپور ویدیویی از فعالیت ها و دستاوردهای پوهنځی کیمیا پوهنتون کابل در اینجا قابل مشاهده است.

پوهنځی علوم وترنری پوهنتون کابل. جزئیات بیشتر را در گزارش ویدیویی ذیل دنبال کنید.

گزارش ویژه از تاریخچه، دست آوردها و برنامه های آینده پوهنځی فزیک پوهنتون کابل:

گزارش مختصری از فعالیت های انجام شده پوهنتون کابل در ماه اسد.

گفتگوی ویژه با رئیس پوهنځی فارمسی جناب محترم دکتور آقا محمد ژکفر در خصوص دستاوردها و وضعیت عمومی پوهنځی مذکور:

در پوهنتون کابل، امتحانات نهایی محصلین پوهنځی های مختلف سمستر بهاری با شفافیت کامل و در فضایی مناسب ادامه دارد.

مصاحبه ویژه با پوهنمل صفی الله جوهر رئیس پوهنځی زراعت پوهنتون کابل

ورکشاپ سه روزه برای محصلین دیپارتمنت تیاتر پوهنځی هنرهای زیبا توسط استاد (Dr. Edmund Chow) ایدمند چاو مهمان کشور سنگاپور پایان یافت.

سیستم تصفیه آب بعد از ۳۰ سال وقفه دوباره برای آبیاری فضای سبز محیط پوهنتون کابل فعال و مورد استفاده قرار گرفت. گزارش کامل در راپور ویدیویی تهیه شده توسط آمریت نشرات پوهنتون کابل.

یک لابراتوار کامپیوتری مجهز برای دیپارتمنت انگلیسی پوهنځی زبان ها و ادبیات خارجی پوهنتون کابل ساخته شده است که استادان تحقیقات علمی خود را در آن انجام می دهند و دانشجویان نیز در بخش های مختلف از آن استفاده می کنند.

چه باید کرد؟ تحت عنوان (چه باید کرد؟) تمثیل هنری در رابطه با حفاظت از محیط زیست ارائه شد. از سوی محصلین دیپارتمنت تیاتر پوهنځی هنرهای زیبای پوهنتون کابل به راهنمایی استادان تحت عنوان، چه باید کرد؟ تمثیل هنری از آگاهی عمومی در رابطه با حفاظت از محیط زیست

پوهنځی تکنالوژی معلوماتی و مخابراتی پوهنتون کابل که در ساحه مکرویان_یکه توت قرار دارد، شما می‌تواند از فعالیت‌های علمی، اداری و تدریسی شان در این گذارش ويديويی معلومات حاصل نمایید!