دیپارتمنت پاراکلینیک
الف) معرفی:
دیپارتمنت پاراکلینیک در بخشهای باکتریولوژی، ویرولوژی، پارازیتولوژی، اپیدیمیولوژی، حفظ الصحه حیوانی، پتولوژی و بیماریهای طیور تدریس نظری و عملی خود را به پیش میبرد. این دیپارتمنت عمدهترین مضامین طب وترنری را تحت پوشش خود قرار میدهد. دیپارتمنت در بخش تحقیقات علمی و کاربرد، دارای اعضای کادر علمی مستعد به سویههای داکتر و ماستر میباشد. دیپارتمنت در کل به تعداد 1152 ساعت درسی که از جمله 640 ساعت آن نظری یا لکچر و به تعداد 512 ساعت عملی کریدت را احتوا میکند. دیپارتمنت در تمام مضامین زمینۀ خوب تحقیقات علمی و کاربردی را دارا است که در خود کفایی آن نقش ارزندهیی را بازی نموده میتواند. ظرفیتهای کادر تخصصی و مسلکی در این دیپارتمنت موجود است که در سکتورهای دولتی و خصوصی از آنها کار گرفته شدهمیتواند. اعضای کادر علمی این دیپارتمنت در همه بخشهای علمی، تحقیقاتی و ارایۀ خدمات به جامعه متعهد میباشند. دیپارتمنت روزنههای خوب برای خودکفایی از طریق عرضۀ خدمات به سکتورهای ذیربط به مضامین، مشوره دهیها، انجام پروژههای سروی، تحقیقات علمی کاربردی، برنامههای آموزشی تربیوی دارد.
این دیپارتمنت ظرفیت و توانایی علمی خیلی بالا و عالی را در پهلوی مسؤولیتهای علمی داشته و در راستای همکاری با سکتورهای صحتحیوانی (وزارت محترم زراعت، آبیاری و مالداری)، سکتور صحتعامه (وزارت محترم صحت عامه)، در ساختن پالیسیها، استراتیژیها و تطبیق آن کار نموده میتواند. برعلاوه درسطح ملی، منطقوی و بینالمللی با سازمانهای معتبر جهانی چون ادارۀ خوراکه و زراعت مللمتحد (FAO)، (OIE)، (WHO) و شماری از ادرات در راستای کاری آنها که مرتبط به مسلک است؛ در سطح جهانی موقف حکومت افغانستان را حمایت مینماید و در بخشهای مختلف علمی و گزارش دهیها نقش مهم را بازی نموده میتواند. این دیپارتمنت در طرح و دیزاین کمپاینهای واکسینشن، براه انداختن برنامههای استراتیژیک ضد پارازیتها و برنامههای وقایوی نقش مهم را بازی نمینماید. مهمتر آنکه مالداری وابسته به صحت حیوانی و تولید است و در تقویت عواید فامیلها در جامعه، از طریق عرضۀ خدمات صحی برای تأمین امنیت غذایی، معیشیت از طریق نگهداشت حیوانات سالم، برای تولید وافر میباشد که عواید ملی را تقویت میکند. برعلاه در تقویت مهارتها از طریق شناسایی مشکلات و دریافت راههای حل منطقی به شیوههای مدرن تحقیقی، طرح و دیزاین پروژههای تحقیق آماده است.
ب) اهداف آموزشی:
- محصلان با شناسایی بیماریها، عوامل بیماریزا، غیرنورمالیتیهای نسجی، وظایف غیرنورمال اعضا را میآموزند.
- محصلان با شیوههایآزمایشی، سنجش پارامترهای تشخیصی، بیماریزایی، حالات پتولوژِیک و وظایف غیر نورمال اعضا، علایم بیماریها، شیوع، وقایه و کنترول بلدیت حاصل میکنند.
- محصلان انکشاف و مرحلههای بیماریها، مسایل حفظالصحوی معلومات کسب مینمایند.
- محصلان با شیوههای آزمایشی تشخیصی عوامل بیماریزا، سیر شیوع، جلوگیری و قایه، معلومات کسب مینمایند و اندوختههای علمی را در کورسهای بالاتر کلینیکی تطبیق میکنند.
1. دیدگاه:
دیپارتمنت پاراکلینیک محصلان را آموزشهای مسلکی وترنری میدهد تا با دانش و مهارتهای تشخیصی و وقایوی آشنا گردند و دورۀ تحصیلی را به موفقیت تکمیل نمایند.
2: مأموریت:
دیپارتمنت پاراکلینیک با تدریس با کیفیت به شیوههای فعال و مبتنی بر نتایج، محصلان را آراسته میسازد و به دانش روز مسلکی برای خدمت گزاری به بازار کار و توسعه کشور تربیه میکند.
3. اهداف اساسی یا رهبردی:
دیپارتمنت پارا کلینیک اهداف اساسی یا رهبردی آتی را دنبال میکند:
- آموزش محصلان مبتنی بر نتایج و محصل محور برای کسب دانش روز مسلکی.
- تقویت مهارتهای مسلکی در مضامین مرتبط به دیپارتمنت.
- ارتقایظرفیت اعضای کادرعلمی، کارکنانتخنیکی و محصلان با تدویر کنفرانسهای علمی و سیمینارهای رهنمودی.
- پیشبرد امور تدریسی، تحقیقی، ارایۀ خدمات و کار بالای ترفیعاتعلمی، تحقیقات کاربردی و سهمگیری در فعالیتهای علمی دیپارتمنت، پوهنځی و پوهنتون.
- سهمگیری فعال در کمیتههای داخلی، پوهنتون، وزارتهای سکتوری، ادارات خصوصی و متشبثین.
- همکاری همهجانبه با سایر دیپارتمنتها و پوهنځیهای مماثل در پوهنتون و خارج از پوهنتون.
ج) توأمیتها:
تا حال دیپارتمنت کدام توأمیت مستقل ندارد. ولی در تلاش است.
هـ) لابراتوارها و تجهیزات آموزشی:
دیپارتمنت در استقامتهای کاری دارای لابراتوارهای تشخیصه در مضامین که در فوق ذکر شده، دارند. لابراتوارهای مایکروبیولوژی، ویرولوژی، پارازیتولوژی، اپیدیمولوژی، بیماریهای ساری، پتولوژی، هستوپتولوژی، تسلیخ بعد از مرگ، انسناتورمجهز و فعال با سامان آلات لازم برای انجام کارهای عملی میباشد. برخی از این لابراتوارها قسماً فعال میباشد و نیاز به تجهیزات دارند. اکثر اعضای کادر علمی با کمبود مواد کیمیایی، ریجنتها و مواد بهداشتی لازم در پیشبرد کارهای عملی به مشکل مواجه اند.
د) نصاب تحصیلی (مضامین تخصصی)