درباره پوهنځی
بعد از تاسیس پوهنتون کابل به حیث نخستین کانون مدرن و جدید به شیوههای علمی معاصر، خلای جای یک نهاد علمی علوم شرعی و قانونی جهت تربیه کادرهای إدارات عدلی و قضایی به شدت محسوس بود. همان بود که در سال 1330 پوهنځی شرعیات به حیث اولین مرکز تعلیمات علوم شرعی و قانونی و پنجمین پوهنځی در چوکات پوهنتون کابل تأسیس و شروع به کار نمود.
هـدف از تاسیس این مرکز فراهم آوری زمینههای عملی، تحصیلی و تحقیقی در عرصه علوم شرعی و قانونی و تربیه کادرها برای ادارات عدلی و قضایی از قبیل قضا، څارنوالی، وکالت دفاع و کادرهای علوم شرعی برای پوهنتونها، مدارس دینی و مکاتب میباشد.
پوهنځی شرعیات دارای مرام وهدف عالی بوده که همانا تربیه کادر آگاه، ماهر وخدمت گذار برای مردم وجامعه میباشد. کادرهای تربیه شده توسط پوهنځی شرعیات در سیستم عدلی، قضایی، پوهنتونها ومعارف کشور مصروف خدمت گردیده وعملا برای انکشاف محلی، منطقوی، ملی واجتماعی کار مینمایند ومرام پوهنځی را در حد امکان تحقق می بخشند.
اعضای کادر علمی پوهنځی برای عرضۀ خدمات مؤثر برای انکشاف ملی و اجتماعی از طریق تربیه جوانان متعهد، مسلکی و وطن دوست به سیستم عدلی و قضائی کشور و سایر ارگانهای مرتبط پیوسته مصروف کار و خدمت اند.
پوهنځی شرعیات در اهداف، فعالیتها و ابرازنظرهای خود بر این امر اصرار دارد تا جوانان را به روحیه اسلامی و ملی به مسلک قضا، څارنوالی، تدریس علوم اسلامی و سایر وظائف مربوطه تعلیم و تربیت بهتر نماید واین یک سند بسیار موثق است که گفته شود: ممکن هیچ محکمه فعالی ازمحاکم (34) ولایت و(363) ولسوالی کشور وجود ندارد که درآن فارغ پوهنځی شرعیات مصروف خدمت به محل، منطقه وجامعه نباشد وهمین طوراست کار فارغان این پوهنځی در څارنوالیها، مدارس دینی ومکاتب عمومی کشور.
بر علاوه شخصیتهای بسیار تأثیر گذار در سیاست کشور در طول تاریخ معاصر افغانستان فارغ التحصیلان پوهنځی شرعیات پوهنتون کابل بوده اند که این خود نمایانگر این حقیقت است که پوهنځی شرعیات در انکشاف جامعه سهم بسزایی دارد.
محصلان پوهنځی شرعیات در سمستر هفتم و هشتم از طریق کلینیک حقوقی زیر نظر اساتید با تجربه که دارای جواز وکالت انجمن مستقل وکلای مدافع نیز میباشند برای مردم فقیر و بی بضاعت افغانستان در عرصههای جزایی، مدنی، فامیلی؛ خدمات حقوقی رایگان را عرضه میدارند و به این وسیله مصدر خدمت به جامعه فقیر گردیده و نقش خویش را در تأمین عدالت ایفا می نماید.
پوهنځی شرعيات فعلاً پوهنتون کابل در دو مقطع تحصيلی (ليسانس و ماستری) فارغالتحصیلان خود را به جامعه تقديم مینمايد.
اين پوهنځی در دو رشتهٔ تحصيلی مقطع ليسانس محصلين را تربيه میکند که عبارت اند از:
- فقه و قانون
- تعليمات اسلامی
اکنون پوهنځی شرعیات دارای پنج دیپارتمنت غيرفارغده ذیل میباشند:
- دیپارتمنت تفسیر و علوم قرآن،
- دیپارتمنت فقه و اصول فقه،
- دیپارتمنت تعلیمات اسلامی،
- دیپارتمنت عقیده و فلسفه،
- دیپارتمنت ثقافت اسلامی،
چهار ديپارتمنت اول (دیپارتمنت دیپارتمنت تفسیر و علومقرآن، فقه و اصول فقه، دیپارتمنت تعلیمات اسلامی، و دیپارتمنت عقیده و فلسفه) با هم يکجا تدريس دو رشتهٔ تحصيلی فوق (فقه و قانون، و تعليمات اسلامی) را بر عهده دارند. اما مضامين ديپارتمنت «ثقافت اسلامی» پوهنتونشمول بوده و در تمامی پوهنځیهای پوهنتون کابل توسط استادان اين ديپارتمنت تدريس صورت میګيرد.
همچنان اين پوهنځی در مقطع ماستری هم در دو رشتهٔ تحصيلی به تربيهٔ کادرهای متخصص پرداخته و به جامعه تقديم مینمايد:
- شريعت و قانون، و
- تفسير و حديث
قابل يادآوري است که پوهنځی شرعيات پوهنتون کابل با داشتن کادر علمی کافي مصمم است تا به زودی در اين مقطع عالی تحصیلی هم پروګرام خويش را برای تربيهٔ متخصصان و کادرها پرداخته آغاز نمايند.