د ښکلو هنرونو پوهنځي تاریخچه

د ښکلو هنرونو پوهنځي

په کال 1345د ښکلو هنرونو پوهنځی  د بنست طرح د  کابل ‍پوهنتون په چوکات کی  کیښودل شوه.

په کال ۱۳۸۹ د پوهنځی انګړ جوړ او ګټی اخیتنی ته وسپارل شه. په لمړي ځل  د لمړی دوره لپاره ۱۰ زدکړیالانو (محصلینو) د تجسمی هنرونو په نوي بنسټ ایښودل شوي دیپارتمنت کی نوم لیکنه وکړه.

ټړونونه- د تهران د هنر پوهنتون

کورسونه – عکاسی – باتیک – موسیقی - مونوتوپی

نوي شامل شویو تعداد ۳۳۴

د لابرتوار د بڼسټ ایښودلو کال په دی پوهنځي کی ۱۹۸۹

د پوهنځی د لابرتوارونو شمیر ۵ دی ، عکاسی ۱۳۸۶، تجسمی هنرونو دیپارتمنتونه ۱۳۸۹، د تیاتر لابرتوار په کال ۱۳۹۰، د موسیقی لابرتوار په کال ۱۳۹۳، د سینما په کال ۱۳۹۳ او ۱۳۹۴جوړ شول.

د ۱۹۹۶نه تر ۲۰۰۱ کال طالبان یه قدرت کی پاتی شول چی د هغوی په وخت کی انجونو د مکتبونو او پوهنتونوته د تللو اجازه نه درلوده. په دوران کی د پوهنځي فعالیت په ضعیفه توګه دوام درلوده او مالي او بشري کمو منابع ته لاس رسی درلوده.

په ۲۰۰۲ میلادی کال د طالبانو د حاکمیت د ختمیدو سره سم انتقالی حکومت قدرت ته ورسیده او دغه کالج یو ځل بیا ( په وسیع ډول ) فعالیت ته پیل وکړه. ۱۳۹۱ کال کی د دغه پوهځی درسي نصاب له سره بیا وکتل او جوړ شه.