پیام ریاست پوهنتون کابل و پوهنحی شرعیات به مناسبت شهادت المناک پوهندوی دکتور محمد ایاز نیازی

با تأسف و تأثر عمیق اطلاع حاصل نمودیم که پوهندوی دکتور محمد ایاز نیازی استاد پوهنځی شرعیات پوهنتون کابل شام امروز در مسجد وزیر محمد اکبرخان به شهادت رسید.

إنّا لله وإنّا إليهِ رَاجعُون

هیئت رهبری، استادان، منسوبین و محصلین پوهنتون کابل با ابراز تسلیت و غم شریکی با خانواده و دوستان مرحومی، شهادت این شخصیت محبوب را یک ضایعه بزرگ و جبران ناپذیر به جامعه علمی و اکادمیک و دست اندرکاران تحصیلات عالی دانسته و از بارگاه خداوند متعال برای مرحومی مغفرت و برای بازمانده گان شان صبر جمیل استدعا مینماید.
روحش شاد و یادش گرامی باد

پوهاند دکتور محمد عثمان بابری رییس پوهنتون کابل

*********************

بسم الله الرحمن الرحیم

{ وَلا تَقُولُوا لِمَنْ يُقْتَلُ فِي سَبِيلِ اللهِ أَمْواتٌ بَلْ أَحْياءٌ وَلكِنْ لا تَشْعُرُونَ } سوره بقره آیت ۱۵۴.

ترجمه: در مورد کسانیکه در راه الله متعال کشته می شوند نگویید که مردگان بل زندگانند و شما نمی دانید.

پخش خبر تکان دهنده شهادت نا به هنگام فضیلت مآب پوهندوی دکتور محمد ایاز نیازی استاد دانشمند و محبوب پوهنحی شرعیات پوهنتون کابل، حلقات دینی، جامعه اکادمیک و همه شهروندان افغانستان و جهان اسلام را در اندوه عمیق فروبرد.

استاد دکتور محمد ایاز نیازی به حیث یک استاد فعال و دانشمند و شخصیت علمی نه تنها با تدریس و تحقیق بلکه با موعظه ها  وسخنوری های پر حرارت و جذابش برای بیان حقایق و ارزش های دین مبین اسلام در قلوب هزاران شهروند این کشور اعم از محصل، استاد و طیف های متنوع جامعه جاداشت بلکه به حیث یک چهره برجسته اجتماعی و عالم دینی شهرت و محبوبیتش از مرزهای کشور فراتر رفته او را به عنوان داعی صلح، اعتدال و فردگرایی دینی در جهان اسلام مطرح کرده بود.

دکتور محمد ایاز نیازی شیفته و عدالت بود و با باورقوی به اتحاد و یکپارچگی مردم افغانستان علیه نفاق، جهل، عقب ماندگی، ظلم و انحطاط اخلاقی از طریق صنوف درسی، منبر مسجد و رسانه ها به شدت مبارزه کرد و این مبارزات نام والای او را در تاریخ اسلام، افغانستان و جوامع علمی و پژوهشی کشور جاودانه ماندگار ساخت.

پوهنتون کابل و پوهنحی شرعیات پوهنتون کابل به این مناسبت ا زهمه هموطنان گرامی و رسانه های کشور بخاطر غم شریکی شان ابراز امتنان نموده، مراتب اندوه عمیق خود را به خانواده نجیب مرحومی، رهبری دولت و وزارت محترم تحصیلات عالی و پوهنتون کابل تقدیم داشته، روح این مرد بزرگ را در روضه رضوان شاد خواسته و به مناسبت این ضایعه جبران ناپذیر علمی و اسلامی ابراز تسلیت و عرض درود و تحیات می نماید.

هیئت رهبری پوهنتون کابل و پوهنحی شرعیات

زندگی نامه مختصر شهید دکتور محمد ایاز نیازی

انا لله و انا الیه راجعون:

همه از آن خداوند جل و جلاله و به سوی وی بازگشت گنندگانیم.

پوهندوی دکتور محمد ایاز نیازی فرزند محمد نیاز ولدیت محمد ابراهیم در سال 1342 هـجری خورشیدی در دهکده لولچ ولسوالی یمگان ولایت بدخشان در یک خانواده متدین و علم پرور دیده به جهان گشود.

دکتور محمد ایاز نیازی در سن دوازده سالگی قرآن عظیم الشأن را حفظ کرده است که نشانه استعداد عالی و فوق العاده ی شان می باشد.

او ضمن فراگیری علوم اسلامی بعد از ختم دوره ابتدائیه و متوسطه در مکتب حضرت سعید ولسوالی جرم بدخشان از سال 1349 هـ ش الی 1358 هـ ش، رهسپار کشور پاکستان جهت ادامه تحصیل شد و در دارالعلوم مرکزی دار القراء پیشاور شامل و در بخش علوم شرعی، حفظ قرآن مجید، تجوید و قرآئت های هفتگانه علم فراگرفت و همزمان با دروس شرعی مکتب شبانه را نیز در لیسه ( اندر شهر هائی سکول ) – ander shahr high school _ در پیشاور پاکستان از سال 1359هـ الی 1362 هـ ش به پایان رسانید است.

دوره لیسانس خود را در ( وفاق المدارس العربیة ) از سال 1363 هـ ش الی سال 1365هـ ش به پایان رسانید.

سپس به علت داشتن استعداد و توانائی تابنده از طریق بورسیه های کشور مصر، عازم شهر قاهره شده، مدارک لیسانس ( لیسانس دوم ) و ماستری خود را در رشته (الفقه العام) از سال 1371 هـ ش الی سال 1376 هـ ش و دکتورایی خود را در رشته ( الفقه العام) از سال 1378 هـ ش الی سال 1383 هـ ش از دانشگاه بین المللی _ الازهر مصر شهر قاهره_  کسب نمود.

شهید دکتور محمد ایاز نیازی بعد از بازگشت به وطن – جهت خدمت به این سرزمین- به تاریخ 19/ 7/ 1384 در دیپارتمنت فقه و اصول فقه پوهنحی شرعیات پوهنتون کابل به حیث عضو کادر علمی به صفت نامزد پوهنمل گماشته شد.

شهید دکتور محمد ایاز نیازی استاد محبوب القلوب پوهنتون کابل افزون بر وظیفه مقدس تدریس، افتخار عضویت شورایی علمی پوهنحی شرعیات و عضویت شورایی علمی پوهنتون کابل را نیز دارا بود.

او در دوره درخشان کاری شان در پوهنتون کابل به رتبه علمی پوهندوی نیز آمد و اکنون در شرف اخذ رتبه علمی پوهنوالی بود که جان را به جان آفرین سپرد.

دکتور محمد ایاز نیازی وظایف ذیل را نیز مشتاقانه و موفقانه در پهلوی تدریس خود ایفاء نموده است:

1.  از سال 1389 هـ ش الی سال 1393 هـ ش به صفت آمر برنامه ماستری رشته شریعت و قانون در پوهنحی شرعیات پوهنتون کابل ایفاء وظیفه نموده است.
  2.  ازسال 1390 هـ ش الی اخیر سال 1394 هـ ش به حیث مسئول برنامه های ارزیابی اسناد علمای دینی خارج مرز ریاست عمومی انسجام را به عهده داشت.
  3.  عضو برنامه ماستری رشته ( شریعت و قانون) پوهنحی شرعیات پوهنتون کابل.
  4. استاد مدرس در برنامه ماستری رشته ( روابط بین الملل ) پوهنحی حقوق پوهنتون کابل.
  5. وی مسئولیت راهنمائی تیزس های ماستری محصلین پوهنحی شرعیات پوهنتون کابل را نیز سالانه به عهده داشته و ضمنا در بعضی از تیزس ها استاد مناقش معرفی شده است.
  6. نماینده خاص تحصیلات عالی در رابطه به تحقق وعده های جلالتمآب رئیس ج.ا.ا. مبنی بر کاهش فاصله بین ارگ و مسجد.
  7. خطیب مسجد جامع وزیر محمد اکبر خان شهر کابل.
  8.  همکاری با رادیو تلویزیون ملی افغانستان به مدت 14 سال در برنامه زنده پاسخ به پرسش های مردم از 3 بجه الی 4 روزهای یکشنبه و سه شنبه.

پوهنتون کابل در حالیکه درگذشت نا به هنگام دکتور نیازی را برای جامعه اکادمیک افغانستان یک ضایعه بزرگ علمی میداند، برای این شهید گلگون کفن، بهشت برین و برای خانواده و بسته گان مرحوم صبر جمیل و اجر جزیل از الله متعال استدعا دارد.

و بالله التوفیق.