رونمایی کتاب" د ناکامو دولتونو رغاونه" اثر تألیفی جلالتمآب محترم دکتور محمد اشرف غنی رئیس جمهور کشور در پوهنتون کابل

امروز یکشنبه 6 اسد سال جاری، ساعت 1:30 بعد از ظهر پوهنتون کابل میزبان برنامه رونمایی کتاب" د ناکامو دولتونو رغاونه" اثر تألیفی جلالتمآب محترم دکتور محمد اشرف غنی و همکار ایشان کلیر لاکهارت بود که در ۹ فصل و ۳۱۰ صفحه توسط محقق داکتر نظام الدین کټوازی ترجمه گردیده است. این برنامه در تالار دیپارتمنت ترکی پوهنځی زبان و ادبیات این پوهنتون با حضور جلالتمآب محترم پوهنمل حمیدالله فاروقی رییس پوهنتون کابل و وزیر مشاور رییس جمهور در امور تحصیلات عالی، شخصیت‏های علمی، فرهنگی و سیاسی، محققان، دانشمندان، رؤسای محترم پوهنځی‎ها و محصلان برگزار گردید. برنامه متذکره با سخنرانی‎ها و گفت و شنودهای ارزشمندی نیز همراه بود.

جلالتمآب محترم پوهنمل حمیدالله فاروقی رئیس پوهنتون کابل و وزیر مشاور رئیس جمهور در امور تحصیلات عالی، بعنوان سخنران اول برنامه ابتدأ به نمایندگی از پوهنتون کابل حضور شخصیت‎ها و حاضرین برنامه را خوش آمدید گفته و از برگزاری چنین محافل ارزشمند علمی، تاریخی و آکادمیک در نهاد معتبر علمی کشور چون پوهنتون کابل اظهار خرسندی نمودند. آقای فاروقی تدویر این گونه برنامه‎های علمی را از مسئولیت نهادهای اکادمیک و پوهنتون‏ها دانسته گفت،  پوهنتون کابل افتخار دارد که همواره میزبان و حمایت‏گر چنین برنامه‎ها بوده است.

محترم فاروقی در مورد کتاب و اهمیت آن سخن گفته اضافه داشتند که کتاب یکی از مهمترین وسایل جهت فهم و انتقال علم و دانش و بهترین وسیله برای انتقال معلومات، تاریخ و سرگذشت‎ها از نسلی به نسل آینده است. موصوف اشاره داشت که با تأسف در گذشته‏ ها تألیفات و ترجمه در افغانستان روند کند و بطی داشته و اکنون جای خرسندی است که با توجۀ دانشمندان کشور و مراکز آکادمیک به این نقیصه پرداخته شده و مراکز گوناگون تألیف و ترجمه ایجاد گردیده و این روند رو به بهتر شدن می‏باشد.

آقای فاروقی گفت پوهنتون کابل با همیاری اساتید توانائی این نهاد علمی متعهد است تا برابر با معیارات ملی، منطقوی و جهانی در راستای بهبودی وضع تألیف و ترجمه در انجام مسئولیت و رفع این کاستی‏ها تلاش نماید که نمونۀ بارز این متعهد بودن در پوهنتون کابل مجلات علمی- تحقیقی این پوهنتون بوده که  معیاری و با بالاترین کیفیت و ارزش آماده شده و متواتر چاپ می‏گردد.

رییس پوهنتون کابل در ارتباط با کتاب یکی از مهمترین خصوصیات این کتاب را بررسی آثار و دلایل شکست و ناکامی دولت و حکومت‏ها و ارائه راه‏حل‎ها برای آن خوانده گفت، مجموعۀ از تفکراتی است که نویسندگان با تجربه و بررسی حکومت‏های ناکام آنرا عرضه نموده و این می‏تواند بهترین اثر و منبع برای بازیافت راه‏های برون رفت دولت‏ها از مشکلات و رفع ناکامی‏ها باشد. وی در ختم از تلاش‏های دوکتور محمد اشرف غنی و همکار شان خانم کلیر لاکهارت در جهت تألیف و خلق این اثر همچنان از مترجم و برگزار کنندگان این برنامه سپاس و تشکری نمودند.

سپس، محترم محقق حداد به شرح و معرفی کتاب پرداخته و معلومات شان را در رابطه به کتاب برای حاضرین برنامه ارائه داشتند. محقق داکتر نظام الدین کټوازی مترجم این کتاب بعنوان سخنران دیگر برنامه به شرح بیشتر کتاب پرداخته گفت، یکی از مهمترین دلایلی که باعث گردید تا وی مترجم این اثر باشند فاصله زیاد علمی، اقتصادی و اجتماعی میان افغانستان و جهان و مقایسه چالش‏های گوناگون موجود در کشور با کشورهای توسعه یافته بوده که این کتاب راه‎ های حل زیاد برای رفع این کاستی‎ها و کاهش فاصله‏ها را در خود گنجانیده است. وی اشاره نمود که تا حد ممکن در جهت ترجمه دقیق و مطابق اصل که به زبان انگلیسی نوشته شده، تلاش نموده است. در ادامۀ این برنامه سه سخنران دیگر هریک محترم پوهنمل بریالی حکیمی استاد پوهنځی حقوق و علوم سیاسی پوهنتون کابل. محترم محقق سرور احمدزی و پوهنیار اجمل کاکړ استاد پوهنځی اقتصاد این پوهنتون نیز  به ارائه برداشت‎های شان از این کتاب پرداخته و کماکان به نکات ارزشمند جهت برجسته سازی خوبی‎ها و رفع نواقص کتاب پرداختند.

قابل یاد آوری است که این اثر تألیفی در سال ۲۰۰۸ از سوی انتشارات دانشگاه آکسفورد لندن به چاپ رسیده است و اکنون برای اولین بار ترجمۀ آن به زبان پشتو در افغانستان توسط انتشارات سروش چاپ گردیده است.