تدویر کنفرانس علمی پیرامون جلوگیری از آلودگی هوا، بمناسبت صدمین سالروز استقلال کشور

اداره ملی حفاظت از محیط زیست و وزارت تحصیلات عالی در هماهنگی و همکاری با ریاست پوهنتون کابل، کنفرانس علمی  پیرامون جلوگیری از آلودگی هوا را به مناسبت بزرگداشت از صدمین سالروز استقلال کشور،  بتاریخ 25 جوزای سال روان، در تالار مرکزی پوهنتون کابل برگزار کرد.

در این کنفرانس علمی، جلالتمآب محترم پوهنمل دیپلوم انجنیر عبدالتواب بالاکرزی معین علمی و سرپرست وزارت تحصیلات عالی، جلالتمآب محترم پوهنمل حمیدالله فاروقی رییس پوهنتون کابل و وزیر مشاور رییس جمهور در امور تحصیلات عالی، محترم سید عبدالوحید قتالی رییس عمومی ادارۀ امور ریاست جمهوری، محترم شاه زمان میوندی رییس عمومی اداره ملی حفاظت محیط زیست، محترم محمد یوسف پشتون مشاور ارشد ریاست جمهوری، برخی از معینان و روسای ادارات ذیربط، استادان، کارمندان و محصلان پوهنتون کابل حضور داشتند.

در ابتدأ جلالتمآب محترم پوهنمل دیپلوم انجنیر عبدالتواب بالاکرزی معین علمی و سرپرست وزارت تحصیلات عالی از آدرس وزارت تحصیلات عالی حضور و تشریف‎آوری اشتراک کنندگان کنفرانس را خیر مقدم گفته، ضمن صحبت پیرامون عوامل آلودگی‏های محیطی، آنرا یکی از تحدیدات جدی برای بشر و جامعه یاد کردند. آقای بالاکرزی به مواد کاربن مونو اکساید و مجموع مواد کیمیاوی مضره که تأثیرات کیمیاوی و تخریبات بیشتر در ایجاد آلودگی هوا و مشکلات محیط زیستی دارد نیز اشاره داشته، شناسائی منابع این آلودگی‎ها را برای بقای زندگی بشر در کرده زمین از نیازمندی‎های جدی و دارای اولویت کاری یاد نمودند.

سرپرست وزارت تحصیلات عالی عوامل و منبع عمدۀ آلودگی هوا در کشور را استفاده از عراده جات کهنه و فرسوده و سایر موارد و مواد سوختی بی کیفیت عنوان کرده گفت، برای مقابله با چالش‏های این چنینی می‏توان که از طریق نهادهای علمی و ادارات ذیربط اقدام ورزیده و با آگاهی‎دهی و برنامه‏های آموزشی به رفع  آنها مبادرت ورزید. در ادامه محترم بالا کرزی همکاری مؤسسات و نهادهای علمی کشور را در امر مبارزه با چالش‏های محیطی اعلان داشته ابراز داشت، با استفاده از  انجام تحقیقات علمی و برگزاری پروگرام های آموزشی میتوان در امر کاهش آلودگی هوا برنامه‎های مؤثری را به پیش گرفته و نتایج آنرا با جامعه و دولت شریک سازیم.

موصوف تدویر همچون کنفرانس‏های علمی را بخاطر زدودن و کاهش آلودگی هوا مهم یاد کرده وعده سپرد که آنان به حیث مسئولین امور علمی با دولت و مردم در قسمت جلوگیری از افزایش آلودگی هوا و اضرار صحی، اجتماعی و اقتصادی در جامعه تلاش متداوم خواهند ورزید.

در این جلسه، جلالتمآب محترم پوهنمل حمیدالله فاروقی رییس پوهنتون کابل و وزیر مشاور رییس جمهور در امور تحصیلات عالی، ضمن عرض خیرمقدم به مهمانان و اشتراک کنندگان کنفرانس، آلودگی محیط زیست را به صورت اخص از موضوعات حیاتی و ارزشمند یاد کرده که اگر در زمان موجود در محراق توجه دولت، مردم و نهادهای علمی قرار نداشته باشد، جلو اضرار  تخریبات اجتماعی، اقتصادی، صحی و سیاسی آن در آینده ها ناممکن و یا دیر خواهد بود.

به گفته آقای فاروقی آلودگی هوا و محیط زیست رابطه نزدیک با گرمای زمین، خروج گازهای گلخانه‎یی، تغییر رژیم بارندگی و تغییرات اقلیمی و خشکسالی ها داشته و باعت بروز مشکلات زیاد محیطی، بیماری و منازعات بین دولت ها می‎گردد. موصوف نقش جامعه اکادمیک و نهادهای علمی را دوشادوش ادارات ذیربط در قسمت کاهش موارد آلودگی محیطی و آموزش نسل جوان، تشخیص وضعیت محیط زیست و آلودگی هوا، مطالعه و بررسی تأثیرات این آلودگی‏ها بر زندگی اجتماعی، اقتصادی، صحی و سیاسی مردم و جامعه مهم خوانده، بخاطر بهبود شرایط محیطی و حل مشکلات آلودگی هوا با استفاده از ادارات مربوط و مردم در جامعه تأکید داشتند.

در ادامه محترم فاروقی از وزارت تحصیلات عالی و اداره ملی حفاظت محیط زیست بخاطر تدویر این کنفرانس علمی سپاس و تشکر کرده، خواستار تدویر همچون کنفرانس‏های علمی برای حل معضلات موجود آلودگی هوا در آینده‏ها نیز گردیدند.

همزمان با آن، محترم شاه زمان میوندی  رئیس عمومی اداره ملی حفاظت محیط زیست ضمن اشاره پیرامون چگونگی برگذاری این کنفرانس خاطر نشان ساخت که کنفرانس یاد شده مبنی بر هدایت رهبری جمهوری اسلامی افغانستان در مورد تجلیل هرچه بهتر صدمین سالروز استقلال افغانستان در چوکات فعالیت های ادارات دولتی تدویر گردیده  و هدف آن کاهش و مبارزه با آلودگی محیطی میباشد.

از جانب دیگر، محترم سید عبدالوحید قتالی رییس عمومی ادارۀ امور ریاست جمهوری، محترم انجنیر عزت الله صدیقی معین مسلکی  اداره ملی حافظت محیط زیست و محترم دکتور احمد سیر مهجور معین مالی و اداری وزارت تحصیلات عالی نیز پیرامون عوامل محیط زیستی در کشور صحبت کرده،  تراکم بیش از حد نفوس، تعدد وسایط نقلیه، استفاده از ذغال سنگ، استفاده از ورکشاپ های ترمیم وسایط نقلیه و مواد سوخت بی کیفیت، تیل، پلاستیک و غیره موارد را از عواملی بر شمردند که سبب افزایش آلودگی هوا در شهر کابل و کشور ما گردیده است.

سپس، چند تن از استادان و متخصصین حوزه محیط زیست  و زمین شناسی در پنل حضور یافته، ضمن ارائه مقالات و معلومات های شان پیرامون رابطۀ آزادی و محیط زیست سالم به سؤالات مطرح شده از جانب اشتراک کنندگان، پاسخ ارائه داشتند. همچنان اعضای پنل و اشتراک کننده ها بخاطر رفع معضل محیطی، پیشنهادات مشخص را به مسئولان و برگزار کنندگان کنفرانس تقدیم داشتند که با رعایت آن یک بخشی از مشکلات آلودگی ماحول و جامعه ما مرفوع خواهد گردید.

لازم به تذکر است که کنفرانس امروزی مبنی بر هدایت رهبری دولت  جمهوری اسلامی افغانستان در مورد تجلیل هرچه بهتر صدمین سالروز استقلال افغانستان در چوکات فعالیت‏های ادارات دولتی، تدویر گردیده است. بنابر این، اداره ملی حفاظت محیط  زیست در هماهنگی و همکاری با پوهنتون کابل و وزارت تحصیلات عالی به مناسبت این روز با شکوه و همچنان به پیشواز  هفته محیط زیست شعار این برنامه علمی را تحت عنوان « استقلال عزت ما، هوای پاک صحت ما» انتخاب و به راه اندازی آن اقدام نمودند.

در اخیر برنامه سپاس‏نامه های که از جانب اداره ملی حفاظت محیط زیست برای آنعده کسانیکه در تدویر هرچه بهتر این برنامه سهم فعال داشتند، از جانب هئیت رهبری وزارت تحصیلات عالی، رهبری پوهنتون کابل و رهبری اداره ملی حفاظت محیط زیست برایشان توزیع گردید.