تدویر سیمنار علمی- تحقیقی بین المللی در مورد ابعاد مختلفه شخصیت علمی و فرهنگی خوشحال خان ختگ در پوهنتون کابل

سیمنار چهار روزه پیرامون بررسی ابعاد مختلفه شخصیت علمی، فرهنگی، ملی و بین المللی شاعر و نابغه کشور  مرحوم خوشحال خان ختک از سوی ریاست پوهنتون کابل و اکادمیک علوم افغانستان در همکاری و هماهنگی با دفتر مشاوریت ارشد رییس جمهور در امور فرهنگی در تالار دیپارتمنت زبان چینائی پوهنحی زبان و ادبیات پوهنتون کابل تدویر یافت.

این سیمنار روز دوشنبه مؤرخ 26 قوس سال روان با اشتراک جلالتمآب محترم پوهنمل حمیدالله فاروقی رییس پوهنتون کابل و وزیر مشاور رییس جمهور در امور تحصیلات عالی، محترم پوهنوال دکتور لعل پاد چاه آزمون مشاور ارشد رییس جمهور در امور فرهنگی، محترم سر محقق هیواد مل، محترم حبیب الله رفیع مورخ و شخصیت فرهنگی کشور، محترم څېړنوال دكتور عبدالظاهر شکېب رییس عمومی اکادمی علوم افغانستان، محمد زرین انځور رییس عمومی رادیو تلویزیون ملی افغانستان، روسای محترم پوهنحی ها، استادان پوهنتون کابل، شماری مسوولان، استادان و محققین

نهاد های علمی و فرهنگی کشور پاکستان و افغانستان و محصلان پوهنتون کابل تدویر یافت، قرار است تا تاریخ 29 برج جاری ادامه یافته و در آن روی شخصیت علمی، سیاسی، ادبی، فرهنگی نابغه و شاعر برجسته کشور خوشحال خان خټک بحث صورت گیرد.

این سیمنار با تلاوت آیات چندی از کلام الله مجید و پخش سرود ملی کشور آغاز گردید، سپس جلالتمآب محترم پوهنمل حمیدالله فاروقی رییس پوهنتون کابل و وزیر مشاور رییس جمهور در امور تحصیلات عالی طی بیانیه افتتاحیه سیمنار  ضمن عرض خوش آمدید به اشتراک کنندگان این سیمنار در مورد شخصیت، کارنامه ها و افکار ملی و بین المللی نابغه و شاعر برجسته کشور خوشخال ختک صحبت نموده و ایشانرا یکی از شخصیت های علمی، فرهنگی، مبارز و سیاسی کشور یاد نمودند که تمام مردم کشور ما و سایر کشور های جهان به کارنامه های علمی و تحقیقی آن شخصیت افتخار می نمایند.

محترم فاروقی علاوه نمود که این اولین سیمنار علمی نیست که از جانب دولت جمهور اسلامی افغانستان راه اندازی می‎شود. سیمنار های علمی پیرامون افکار و اندیشه های سایر شخصیت های بزرگ این کشور از جمله ابوریحان البیرونی، علامه کهزاد، پوهاند دکتور سید بهاوالدین مجروح وعده دیگر از این بزرگان کشور نیز قبلاً راه اندازی شده است.

رییس پوهنتون کابل گفت، تجلیل از شخصیت های علمی، فرهنگی و شاعران بزرگ این کشور برای مردم افغانستان یک افتخار بزرگ است و خوشحال خان ختگ نیز شاعر ملی و شخصیت توانای ادبی و علمی بوده و در عرصه ارایه خدمات علمی، فرهنگی و مبارزاتی  زحمات زیاد را متقبل شده است.

در فرجام آقای فاروقی از  ریاست جمهوری اسلامی افغانستان و تمام دست اندرکاران این سیمنار علمی- تحقیقی اظهار  تشکر و سپاس نموده، ابراز امیدواری نمود که اشتراک کنندگان این سیمنار بتوانند به بررسی ابعاد مختلفه  شخصیت فرهنګی، ملی و بین المللی این شاعر بزرگ پرداخته و به موضوعات نو  پیرامون شخصیت و توانائی علمی و فرهنگی این نابغه کشور دست یابند.

متعاقباً پیام جلالتمآب محترم رییس جمهور  اسلامی افغانستان توسط محترم پوهنوال دکتور لعل پادچا آزمون مشاور رییس جمهور، پیرامون این سیمنار علمی- تحقیقی قرائت گردیده و در متن  پیام تذکر یافته بود که خوشحال خان ختک یکی شاعران و دانشمندان بزرگ کشور ما بوده که خدمات زیادی را در بخش علمی و فرهنگی انجام داده اند و از  ایشان کتب و آثار علمی زیادی به  جامانده است.  ایشان ضمن قدردانی از پوهنتون کابل و اکادمی علوم و با ابراز امتنان از همه دست اندرکاران و دانشمندان که در این سیمنار علمی حضور بهم رسانیده اند، برای موفقیت این سیمنار تاریخی و با اهمیت ابراز آرزومندی نمودند.

سپس چند تن از محققین، استادان و دانشمندان نهاد های علمی و فرهنگی کشور پاکستان و پوهنتون های کشور ما افغانستان نیز در مورد شخصیت آن دانشمند و شاعر بر جسته کشور  صحبت نموده و ایشان را یکی از شخصیت های بزرگ علمی، فرهنگی و سیاسی کشور یاد نمودند. بعلاوه پیام های واصله نهادهای مختلفه علمی و فرهنگی به آدرس سیمنار نیز درین  بخش سیمنار به خوانش گرفته شد.

قابل تذکر است که در این سیمنار چهار روزه آثار علمی و ادبی که از خوشحال خان ختگ به جامانده، مورد بررسی قرار می گیرد. اولین روز این سیمنار در پوهنتون کابل برگزار گردید و ادامه این سیمنار در اکادمی علوم افغانستان و ارگ ریاست جمهور اسلامی افغانستان برگزار خواهد شد.

خوشحال خان ختک، شاعر دوران آغازین ادبیات پشتو فرزند شهباز خان ختک در سال ۱۰۲۲ هجری در زمان امپراتوری گورکانی هند در منطقه نو شهره به دنیا آمد. این شاعر بزرگ به دو زبان پشتو و دری شعر می گفت. خوشحال خان ختک از شاعران پرکار و پر توان سده یازدهم هجری و از‌ سرداران قوم ختک بوده و در قالب‌ها و موضوعات مختلف شعر سروده است.

این شاعر توانا، مفاهیم و موضوعات مختلفی در شعر خود آورده که شاید کمتر کـسی این دقت و ظرافت را‌ در‌ شعر خود به کار گرفته باشد. در قالب‌های‌ مختلف اعم از مثنوی، قصیده، غزل، رباعی، قطعه، مخمس، و…، توان خود را به‌ نمایش گذاشته و در موضوعات گوناگون، همچون: بازنامه، فضلنامه، طب‌ نامه (در خصوص درمان بیماری‌ها، و شیوه آن)، اخلاقنامه، فراغنامه، عرفان، و…، ذوق و توان علمی و ادبی خود را‌ آزموده‌ است.از این شاعر بزرگ آثار زیاد علمی به جا مانده است. این شاعر برجسته کشور در سال ۱۱۰۰ هجری در سن ۷۸ سالگی درگذشت.