دیدار هیأت عالیرتبه تحصیلات عالی افغانستان از پوهنتون‎های کشور آسترالیا

هیأت متشکل از نماینده‎گان عالی رتبۀ تحصیلات عالی افغانستان، به رهبری جلالتمآب محترم پوهنمل حمید الله فاروقی  رئیس پوهنتون کابل و وزیر مشاور مقام عالی ریاست جمهوری اسلامی افغانستان در امور تحصیلات عالی طی سفر رسمی به هدف بازدید پوهنتون‎های  کشور استرالیا از  تاریخ 19- 23 نومبر سال روان عازم آن کشور گردید.  اعضای هیأت شش نفری در نظر دارد تا از پوهنتون‎ها  و نهاد‎های تحصیلات عالی در شهر های ملبورن، پریت، سیدنی و بریس بان آسترالیا دیدن نمایند.

کشورهای افغانستان و استرالیا همکاری‎های جامع دراز مدت را در سال 2013 به امضأ رسانیدند که حاوی بخش های سیاسی، امنیتی، توسعوی، تجاری و سرمایه داری، مهاجرت و امور انسانی، فرهنگی و ارتباطات میان مردمی می‎باشد. علاوه بر آن، فراهم آوری زمینه های تحصیلات عالی به عنوان بلند ترین اولویت در جریان سفر تاریخی جلالتمات رئیس جمهوری افغانستان به کشور استرالیا در اپریل 2017 مطرح و با آقای مالکولم ترن بل نخست وزیر سابق استرالیا در این خصوص بحث و تبادل نظر صورت گرفته بود.  هر دو حکومت افغانستان و استرالیا به اهمیت تحصیلات عالی ارج گذاشته و برای ثبات دست آورد‎های فعلی و ایجاد برنامه توسعوی بیشتر در افغانستان تأکید ورزیده بودند.

هدف سفر هیأت تحصیلات عالی در آن کشور تشخیص و استفاده ظرفیت ها، مهارت ها و تجارب پوهنتون‎های انتخاب شدۀ استرالیا، جهت بالا بردن کیفیت تحصیلات عالی در افغانستان است. این سفر همکاری های مختلفی را در بخش های کشاورزی، معادن، مدیریت آب، انکشاف  نصاب و مفردات، آموزش برنامه دکتورا  از فاصله دور را در بر می‎گیرد. هیأت در نظر دارد که بعضی تفاهم نامه ها را با تعدادی از پوهنتون‎های استرالیا ایجاد و امضا نماید.

در نخستین روز برنامه به تاریخ 19 نوامبر 2018، هیأت عالی رتبه تحصیلات عالی افغانستان جلسات متعددی را با هیأت استرالیایی تشکیل نمودند. در بخش اول با محترم آقای جیمز هال، معاون وزیرDFAT در ملبورن جلسه صورت گرفت که  هر دو طرف نتایج متوقعه را برای ایجاد همکاری‎های افغانستان  و استرالیا در خصوص تحصیلات عالی مورد بررسی قرار دادند.

جلسه دوم آن روز،  با سازمان کیفیت تحصیلات عالی و استاندارد های تربیتی (TEQSA) بود که یک سازمان دولتی استرالیا می‎باشد و کیفیت بخش تحصیلات عالی استرالیا را تضمین می‎کند. این هیئت در زمینه موضوعات مختلف همکاری در مورد اعتباردهی پوهنتون‎ها، ارزیابی صلاحیت، آموزش آنلاین، تضمین کیفیت، سمینارها و برنامه های متقابل بین استرالیا و افغانستان بحث و تبادل نظر نمودند.

نشست سوم آن روز که  با پروفیسور روث فینچر، معاون پوهنتون ملبورن در امور بین المللی و دیگر مقامات این پوهنتون بود. طرفین در زمینه های زیر بحث و ابراز نظر کردند:

• بررسی بالای برنامه های ساختار تجدید نظر که پوهنتون ملبورن طی ده سال گذشته انجام داده و مدل ملبورن شناخته شده که بر توسعه برنامه های درسی متمرکز میباشد. این مدل می تواند در مدارس انتخاب شده در افغانستان مورد آزمایش قرار گیرد.
  • همکاری تحقیقات  بین الفردی در پوهنتون های افغانستان و ملبورن.
  • تحقیقات مشترک و توسعه برنامه درسی در علوم وترنری، که یک بخش بالقوه برای همکاری بین افغانستان و پوهنتون ملبورن  میباشد.
  • ارزیابی برنامه آموزش عالی، برنامه های توسعه حرفه ای، نظارت بر تحقیقات در زمینه آموزش مهندسی.
  • آموزش و پرورش در دوره های آموزشی در یک کشور سوم، یادگیری مهارت های فراگیر برای معلمان دیگر در افغانستان.
  • برنامه های رهبری - کوتاه مدت - می تواند برای رهبری آموزش عالی در استرالیا و جاهای دیگر با یک دوره کامل یا سفارشی اجرا شود.
    •  برنامه های  مشارکتی جهت آموزش مدیریت آب.

در روز دوم برنامه هیأت افغانی علاوه از آنکه از پوهنتون های استرالیا و RMIT بازدید داشتند، جلسات را نیز با تعداد از مقامات پوهنتون های استرالیا تشکیل  نمودند. هیأت افغانی بعد از ظهر آن روز  با مقامات RMIT ملاقات داشت. در این ملاقات در مورد جذب همکاری آن  نهاد با پوهنتون های افغانستان در زمینه های مهندسی( وسایل نقلیه مکانیکی، معدن و بیوتکنولوژی)، فرصت برای تبادل محصلین، بورس تحصیلی برای استادان به سطح ماستری و دکتورا و برنامه های تحقیقاتی، مورد بحث قرار گرفت.

از سوی دیگر هیأت افغانی  از پوهنتون آزاد استرالیا (AOU)  که یک سازمان آموزش عالی به شیوه آنلاین می‎باشد، دیدن به عمل آورده و مقامات AOU  در مورد استراتژی و عملیات خویش و خدمات آن پوهنتون  به جانب افغانی توضیحات  دادند.

جلالتمآب محترم پوهنمل  حمیدالله فاروقی رئیس پوهنتون کابل و وزیرمشاور رئیس جمهور در امور تحصیلات عالی  که در رأس هیأت قرار داشت از ارائه معلومات مقامات پوهنتون‎های استرالیا ابراز شکران نموده، در مورد برنامه های پوهنتون کابل به جانب استرالیایی معلومات مفصل ارائه نموده، اضافه داشت، کشور افغانستان اخیرا عضو انجمن edX  که یک برنام ارائه کننده تحصیلات آنلاین به طور گسترده‎ می‎باشد، گردیده است. این سفر که الی تاریخ 23 نومبر ادامه می یابد، در آن روی موضوعات و همکاری‎های مختلف علمی و اکادمیک بحث های فرا گیر و جامع  صورت خواهد گرفت.

قابل یاد آوری است که از سال 2001 بدین سو آسترالیا یکی از همکاران خوب کشور افغانستان بوده و سفر  هیأت مقامات تحصیلات عالی افغانستان توسط بخش روابط خارجه و تجارت حکومت استرالیا تمویل می گردد. حکومت و مردم افغانستان از همکاری و همیاری  کشور استرالیا در توسعه و ترقی بخش های انسانی و ثبات افغانستان، ابراز سپاس و امتنان می نمایند.